Понеделник, 04 Мар 2024
           
Новини

Чакаме ЕК да одобри държавата да си вземе терминал Росенец от Лукойл

  16.01.2023 16:18  
Чакаме ЕК да одобри държавата да си вземе терминал Росенец от Лукойл
  BGNES

Чака се решение на Европейската комисия и държавата ще поеме управлението на пристанищния терминал "Росенец". Това заяви народният представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев пред БНР във връзка с приетото от парламента предложение на ДБ за прекратяване на договора с "Лукойл Нефтохим" за концесията на нефтения терминал.

"Чака се Европейската комисия, така че ще има няколко месеца, в които ще има решение на ЕК, но посоката е такава, законодателството, което е прието, е такова. Това, което очакваме, е правителството да си влезе в ролята и да договори с "Лукойл" условия, при които рафинерията да плаща данъците си в България", обясни депутатът.

Той увери, че целта не е да се национализира или изземва нечий бизнес, а да има енергийна стабилност и всеки икономически субект да си плаща данъците в България, вместо те да изтичат към бюджета на друга страна.

"Със сигурност ще имаме по-ниски цени на горивата и повече данъци от "Лукойл", които ще остават в България, като това ще стане в рамките на няколко месеца", каза още Мирчев.


Анкета

Чакате ли ротацията на правителството?


Резултати