Вторник, 07 Фев 2023
           
Политика

Стефан Янев настоя за коалиционно споразумение за правителство

  28.11.2022 14:42  
Стефан Янев настоя за коалиционно споразумение за правителство

Политическите сили, които евентуално ще излъчат редовно правителство, трябва първо да сключат коалиционно споразумение, в което ясно да са разписани правилата, по които ще функционира коалицията, подкрепяща кабинета, както и нейните приоритети, пише segabg.com

Това обяви лидерът на „Български възход“ (БВ) Стефан Янев пред президента Румен Радев. Той е последният водач на парламентарна формация, който разговаря с държавния глава в рамките на консултациите, провеждани от Радев през последните седмици за търсене на изход от политическата криза. Публичната среща между двамата продължи изненадващо кратко - по-малко от 15 минути, а тонът беше съвсем мирен, съвсем различен от предните срещи на Радев, на които той влезе в открити конфликти с редица политически сили - ГЕРБ-СДС, ПП и БСП.

Президентът се поинтересува какъв според Янев е най-подходящият формат на едно редовно правителство - дали да бъде съставено от експерти или да се запълни с партийни представители, за да носи ясна политическа отговорност. Според лидера на БВ обаче на този етап е по-важно политиците да се разберат за принципите и приоритетите на бъдещата управляваща коалиция. Всяка парламентарна формация трябва първо да излъчи контактна група, с която да разговаря с останалите, така че да се подготви коалиционно споразумение, смята Янев. На по-късен етап може да се определи какви да са лицата, които да участват в кабинета.

Очаквайте подробности.