Четвъртък, 01 Дек 2022
           
Коментари

Цветлин Йовчев: МВР изпадна в криза

  23.11.2022 14:19  
Цветлин Йовчев: МВР изпадна в криза
  BGNES

МВР попадна в ситуация, в която не може с частични мерки да се реши проблемът. Системата изпадна в криза. Излизането от нея изисква повече време, ресурси и целенасочена работа. Това заяви пред БНР бившият директор на ДАНС Цветлин Йовчев.

Той посочи, че промяната на ситуацията зависи от ръководството на министерството. По думите му служителите нямат вина за това, че не са достатъчно добре оборудвани и работят при лоша организация.

Според Йовчев полицаите не са подготвени за това, което срещат на улицата. Все повече се разтваря ножицата между практическите нужди на МВР и това, което предлага обучението в Академията и в центровете за преподготовка, поясни той.

Неадекватна тактика на министерството е това, че на полицаите им се налага с телата си да пазят границата, категоричен е бившият шеф на ДАНС.

По думите на Йовчев охраната на границата е неефективна.

Частично проблемът се задълбочава от нестабилната политическа обстановка. Правителства с кратък мандат не могат да започнат и да проведат успешни реформи, които са много необходими. За това се изисква време, ресурси и правомощия на екипа, който ще извърши тази промяна, каза още той.

Припомняме, че в последните месеци мигрантският натиск се засили и в резултат на това зачестиха инцидентите, някои от които бяха фатални. В началото на ноември граничен полицай бе убит край Елхово. Разследването установи, че изстрелът е произведен от турската страна на границата. Тази седмица пък микробус с мигранти се блъсна в полицейски бус и при инцидента пострада тежко един полицай. При друг случай пък след гонка беше заловен автомобил с 10 мигранти.