Четвъртък, 01 Дек 2022
           
Коментари

Демерджиев за трафика на мигранти: Все повече криминално проявени от Европа ще идват у нас

  23.11.2022 14:17  
Демерджиев за трафика на мигранти: Все повече криминално проявени от Европа ще идват у нас
  BGNES

Днес подписах и изпратих писма до всички парламентарни групи в Народното събрание. Те съдържат проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодек в часта му по член 279 - 281, който касае трафика на нелегални мигранти. В този законопроект предлагаме завишаване на наказанията, предприемане на допълнителни мерки, конфискуване на имущество, както и налагане на глоби в големи размери, когато се ползват автомобили под наем или на лизинг. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Той посочи, че целта е да бъде подпомогнато МВР в борбата си с последните прояви на нелегалния трафик, ефективната защита на служителите на МВР, защото в този трафик са се включили лица от всякакви националности. Аналисът на МВР сочи, че причината са ниските наказания на този вид престъпност у нас и това, че не са криминализирани всички деяния, свързани с този трафик.

"Докато това не се промени, ежедневно ще се борим с такива прояви и все повече лица от криминалния контингент на цяла Европа, ще се занимават с това в България", посочи Демерджиев.

От около 2480 осъдителните присъди, ефективните присъди са 158. Лицата, които ние спираме и задържаме, след ден-два или три отново се озовават на пътищата. Не мога да приема условна присъда са получи човек, пряко отговорен за смъртта на двама полицаи. МВР не може да бъде оставено само, в Народното събрание има трима бивши вътрешни министри и разчитам на помощ за МВР.

Оставката на главния секретар на МВР Петър Тодоров е придвижена към президента, той ще взема решение за нея, допълни вътрешният министър и добави, че разглеждането на оставката на зам.-главния секретат на МВР е в неговите ръце и министърът вече е провел среща с него. След като вземе решение, ще бъде оповестено публично.

По думите на Демерджиев имаме над 4 пъти завишен натиск на границата. Хората, които се пропускат във вътрешността на страната са много по-малко, отколкото се пропускаха преди това, въпреки завишения външен натиск. За да влезем в Шенген ние не трябва да допускаме т. нар. вторична миграция. т. е тези хора, които са проникнали у нас, не могат да продължават пътя си към други държави-членки.