Вторник, 07 Фев 2023
           
Политика

ПП и ДБ готови да работят за правителство на малцинството с втори мандат

  23.11.2022 12:23  
ПП и ДБ готови да работят за правителство на малцинството с втори мандат

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" обявиха, че са готови да работят за правителство на малцинството с втори мандат и се обединиха по пет общи приоритета, по които ще търсят подкрепа от другите парламентарни формации, пише OFFNews

Това обявиха парламентарните групи на ПП и ДБ по време на извънредна съвместна пресконференция в Народното събрание.

"Вече минаха близо два месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ направи дотук, е да избере г-н Рашидов за председател на НС и да изкара хората на улицата, когато хартиената коалиция се опита да открадне честния вот на българите през нощта", обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

По думите му ГЕРБ са показали, че нямат план и затова страната е в безизходица. "Тук сме, за да кажем, че не може да продължаваме по този начин. Имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, за правителство на малцинството", обяви бившият премиер. 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обобщи петте приоритета на двете формации:

- Влизане в еврозоната и Шенген;
- Стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост;
- Извършване на съдебна реформа;
- Преодоляване на големите социални разделения;
- Освобождаване на бизнеса от натиск и рекет.

"Осъзнаваме, че правителство на малцинството в този парламент е най-лошата опция. Затова ние сме призовавали и досега, че трябва много внимателно да се огледа какво всъщност може да се направи. Днес сме щастливи да кажем, че този процес може да започне", каза Христо Иванов. 

"Ще внесем в деловодството пакет от законови промени, които ще дадат шанс на споменатите приоритети", обяви Петков и добави, че това трябва да се случи преди връчването на втория мандат.

ПП и ДБ ще настояват БСП да изтеглят законопроекта си за промените в Изборния кодекс за връщането на хартиените бюлетини. Ще внесат и предложения за промени, които ограничават правомощията на главния прокурор. Те ще внесат и законопроект за КПКОНПИ. 

Очаквайте подробности!