Четвъртък, 01 Дек 2022
           
Политика

Бизнесът и синдикатите скочиха на депутатите: Стига с това „Дайте да дадем“

  22.11.2022 14:58  
Бизнесът и синдикатите скочиха на депутатите: Стига с това „Дайте да дадем“
  BGNES

Механизъм за определяне на минималната работна заплата предложиха от БСП на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Той е заложен в Кодекса на труда. Бившият социален министър Георги Гьоков е изненадан от отстъплението на служебния кабинет по темата - Справедлива ли е сегашната минимална заплата, пита Гьоков.

Много хора не получават достойно възнаграждение за труда си, подчерта червеният депутат.. Бизнесът подкрепя възможността да има предвидимост в определянето на минималната работна заплата, но не подкрепя предложенията на левицата.

БСК също не застана зад предлагания модел за определяне на минималната работна заплата. България не е София, предупредиха работодателите, според които предложението на червените щяло допълнително да увеличи инфлацията и да обрече икономиката на застой, предупреди Добри Митрев. Също така бизнесът видя в предложенията предизборна кампания и изтъкна, че не искат да се включват в нея.

И КРИБ се обяви срещу подходя на левицата за определяне на минималната заплата. Според Димитър Манолов от КТ Подкрепа никога по тази тема не може да се постигне съгласие. МТСП подкрепя създаването на механизъм за определяне на минималната работна заплата, но не и по този начин. МФ категорично се противопостави на идеите на левите.

Това го говорим повече от десет години, всички знаем, че трябва да има механизъм, включи се отново Георги Гьоков. Според Добри Митрев работна група след анализ трябва да стигне до съгласие, а не до пазарлък за механизма, по който ще се определя минималната работна заплата. От ДПС пък предложиха казармата да се зачита за трудов стаж, а от ПП настояха за осъвременяване на пенсиите с целия ръст на осигурителния доход.

Бизнесът скочи и на тези проекти и обяви, че няма да застане зад идеи "дайте да дадем". Такива предложения трябвало да се правят в хода на бюджетната процедура с ясни финансови разчети. Ася Гонева от КНСБ също видя предизборен момент в предложенията. В парламента страстите трябва малко да утихнат, препоръча тя. И Гонева се обяви срещу подхода " Дайте да дадем". МТСП и МФ не подкрепиха предложенията.

Социалният министър Лазар Лазаров каза, че всички предложени законопроекти противоречат на чл. 119 от закона за публичните финанси. Как им идват на ум и на сърце тези неща, възмути се още Ася Гонева. Не трябва да се противопоставят различните групи осигурени лица, според министър Лазар Лазаров. Той стигна до извода, че очевидно се налага дискусия за пенсионната реформа. 10 заплати за раждане на второ и трето дете поискаха още червените. Отново нищо популистко и предизборно, аргументира се Георги Гьоков. Те трябва да са се осигурявали в последните две години. Бизнесът не одобри и това предложение. Било политическо и работодателите видяха в него политически популизъм. Нямало и предвидени средства за тази мярка за следващите години.

КНСБ не иска конюнктурни решения, а целенасочени политики без масовизиране на помощта. България има проблем с първото дете, каза Ася Гонева. Социалистът Георги Гьоков настоя заедно да се изработи национална политика в сферата. Лазар Лазаров му обясни, че НСТС само дава становища, а отговорността да се приемат или не предложенията, е отговорност на Народното събрание.