Четвъртък, 01 Дек 2022
           
Коментари

Gemcorp: Меморандумът е прекратен още през юли

  21.11.2022 19:02  
Gemcorp: Меморандумът е прекратен още през юли

Меморандумът, подписан през март за партньорство в енергетиката, е прекратен още в края на юли. Това обяви изпълнителният директор  на "Джемкорп" Атанас Бостанджиев пред бТВ. В последните дни темата отново нашумя, след като от ГЕРБ обявиха, че документът още е в сила, заплашва националната сигурност, крие рискове от арбитраж и неустойки. От партията на Борисов се заканиха да сезират ДАНС, МВР и ЕК за казуса.  

В неделя служебният енергийният министър Росен Христов наля масло в огъня, като каза, че меморандумът с „Джемкорп“ не е анулиран и че там има опасна клауза, заради която България може да бъде осъдена за милиони в Парижкия арбитраж. Христов каза още, че документът бил изчезнал и го открили в чекмедже на служител в енергийното министерство.

Последва незабавна реакция на шефа на "Джемкорп", който коментира пред БНТ: "Много се учудвам от тези изявления. Меморандумът беше прекратен, получихме официално писмо с искане за анулиране.  Нямаме никакви претенции нито към правителството, нито към държавата България".

Днес Атанас Бостанджиев в Предаването "Лице в лице", че документът, страни по който са българското правителство и две регистрирани в САЩ компании - АйПи 3 и "Джемкорп", е необвързващ и че всеки от подписалите има ма право да поиска прекратяването му, като изпрати писмено заявление до другите участници. Същото вече няколко пъти повториха бившият министър на енергетиката Александър Николов и представители на "Продължаваме промяната" - че документът е анулиран, след като през юли кабинетът на Кирил Петков взе изрично решение за това.

Шефът на Gemcorp обясни пред бТВ, че в меморандума наистина е имало клауза за арбитраж, но само с цел да се защити конфиденциалността  - в случай че някой изнесе чувствителни данни, без да е получил съгласие. 

Бостанджиев разкри още, че идеята за партньорство с българското правителство в сферата на енергетиката е дошла от другата компания - Ай Пи 3, която имала интерес да инвестира в "Топлофикация София". Американците заявили своите инвестиционни намерения в разговор с президента Радев и със столичния кмет Йорданка Фандъкова. 

Представителят  на "Джемкорп" увери, че в компанията вече няма никакви руски капитали и следи от олигарси.  Руските участници в дружеството са се оттеглили през 2019 г. и оттогава няма нито един цент, нито копейка с руски произход, каза Атанас Бостанджиев.