Четвъртък, 01 Дек 2022
           
Новини

Българският клуб на сдружение Цар Борис III в Охрид отново бе поруган

  21.11.2022 13:16  
Българският клуб на сдружение Цар Борис III в Охрид отново бе поруган

Българският клуб на сдружение "Цар Борис III" в  Охрид отново бе поруган през нощта срещу понеделник. Този път прозорците му са разбити от хвърлени по него камъни, пише mediapool.bg

Това се случва за втори път, след като малко след откриването му табелата му бе разбита, докато вътре е имало хора.

Срещу клуба  "Ванчо Михайлов" в Битоля също имаше вандалска проява. Входната врата беше опожарена, а нарушителят Ламбе Аламбаковски получи условна присъда.

През последните месеци се стигна до силно напрежение между двете страни след посегателствата срещу новооткритите български клубове. Македонските власти обявиха имената им за "спорни" и македонският парламент форсира приемането на законодателни промени, според които те не могат да имат "спорни имена" и ще бъдат задължени да ги сменят.

След като България остро критикува закона, министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи съобщи в неделя, че правителството работи върху ново системно законово решение за сдруженията и фондациите.

“Правителството излезе с решение, че ще има нов закон, по който започва работа, и новият закон ще бъде изпратен на Венецианската комисия преди да бъде приет, което означава, че се постига същата цел. Това е подходът на правителството. Трябва да се разговаря допълнително. Първите индикации от правителството обаче са, че трябва нов закон, защото това беше ad hoc решение, решение към момента. Сега се прави ново системно решение за закона за сдруженията", каза Османи, цитиран от БТА.

Клубовете се използват активно от македонските опозиционни партии ВМРО-ДПМНЕ и "Левица", които раздухват антибългарска истерия.

Новото нападение става дни преди поредното заседание на общата комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски коментира, че премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски е “по-добър българин дори от Зоран Заев“, който подписа договора за добросъседство с България.

Той отново призова да бъдат затворени българските клубове и за предсрочни избори.

“Безспорен исторически факт е, че Ванчо Михайлов в определен исторически контекст е главният човек на Организацията ни, както е вярно, че никога не съм оправдавал и не съм се съгласявал с неговите възгледи, с неговия метод на работа и с неговите позиции по много съществени теми. Организацията на ВМРО е продължител на най-светлите исторически синове и дъщери, пред чиито имена се прекланяме и чиито дела прославяме. ВМРО е продължение на Груев, Делчев, Татарчев, Петър Поп Арсов, Сандански, Карев, Узунов, Пачев, Сугарев и плеяда други герои“, каза Мицкоски.

“Тази фалшива кампания срещу мен цели да прикрие хаоса, който направиха в държавата заради проблема с България. А онзи нещастник Ковачевски, в чието присъствие открито го унижават и му казват партийци, че Заев е в сърцата им, го чувам да казва, че ВМРО било близко до българската политика“.

“Българите имат един ас в нашата политика, името му е Димитър Ковачевски, който лъжливо ме обвинява, че стоя зад клубовете. И ако питате мен, тези дружества трябва да се закрият и заради политическата реципрочност, защото официална София, официална България, вече закри Македонския културен клуб, където бях и който носи името на Никола Йонков Вапцаров“, каза Мицкоски. 

България се съгласи да отвори вратата на Северна Македония към ЕС, но под условия.

Най-важното е българите да бъдат вкарани в македонската конституция, срещу което се обяви ВМРО-ДПМНЕ.  През последните месеци обаче напрежението между двете страни се засили.