Четвъртък, 30 Nov 2023
           
Новини

Северна Корея изстреля ракета след заплаха за по-ожесточен военен отговор

  17.11.2022 11:17  
Северна Корея изстреля ракета след заплаха за по-ожесточен военен отговор

Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег към източните си води в четвъртък, часове след като Северът заплаши да даде "по-ожесточен" военен отговор на САЩ, които засилват ангажимента си за сигурност към своите съюзници Южна Корея и Япония, предава Associated Press.

Ракетата, изстреляна от северния източен крайбрежен район Вонсан е паднала във водите между Корейския полуостров и Япония, според съседните страни. След поредната провокация южнокорейските, американските и японските военни бързо осъдиха изстрелването, което според тях застрашава стабилността в региона.

Това беше първото изстрелване на балистична ракета от Северна Корея за осем дни и последното в серията изпитания през последните месеци. По-рано Северна Корея каза, че някои от тестовете са симулации на ядрени атаки срещу цели на Южна Корея и САЩ. Много експерти казват, че Северна Корея в крайна сметка ще иска да подобри ядрения си капацитет, за да изтръгне по-големи отстъпки от съперниците си.

Севернокорейската ракета, изстреляна в четвъртък, е прелетяла около 240 километра на максимална надморска височина от 47 километра, каза Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея. Той нарече изстрелването "сериозна провокация", която подкопава мира и сигурността на Корейския полуостров.

По-рано в четвъртък външният министър на Северна Корея Чое Сон-хуи предупреди, че скорошното споразумение между САЩ, Южна Корея и Япония ще направи напрежението на Корейския полуостров "по-непредсказуемо".

Изявлението на Чое беше първият официален отговор на Северна Корея на тристранната среща на върха на президента на САЩ Джо Байдън с неговите колеги от Южна Корея и Япония в кулоарите на регионална среща в неделя в Камбоджа. В съвместното си изявление тримата лидери остро осъдиха неотдавнашните ракетни изпитания на Северна Корея и се съгласиха да работят заедно за укрепване на възпирането. Байдън потвърди ангажимента на САЩ да защитава Южна Корея и Япония с пълен набор от способности, включително ядрени оръжия.

"Колкото по-настойчиви са САЩ към "подсиленото предложение за разширено възпиране" на своите съюзници и колкото повече те засилват провокативните и блъфиращи военни действия на Корейския полуостров и в региона, толкова по-ожесточено ще бъде военното противодействие (на Северна Корея) пропорционално на техните действия - каза Чое. "Това ще представлява по-сериозна, реалистична и неизбежна заплаха за САЩ и техните васални сили."

Чоу не каза какви стъпки може да предприеме Северна Корея, но добави, че "САЩ ще знаят добре, че играят хазарт, за което със сигурност ще съжаляват".

Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че целта на тристранната среща на върха е била да координира съвместен отговор за ограничаване и възпиране на увеличаващите се ядрени и ракетни заплахи от Северна Корея. Говорителят Мун Хон-сик каза пред репортери, че сътрудничеството в областта на сигурността между Сеул, Вашингтон и Токио допринася за укрепването на разширеното възпиране на САЩ спрямо техните съюзници.

Министерството на отбраната на Япония заяви, че многократните изстрелвания на ракети от Северна Корея заплашват мира и безопасността на Япония, региона и международната общност.

След изстрелването Обединеният комитет на началник-щабовете на Южна Корея каза, че южнокорейските и американските военни са организирали учения за противоракетна отбрана по-рано в четвъртък, за да проверят общата готовност за севернокорейски провокации. Но южнокорейски военни служители отказаха да предоставят допълнителни подробности за ученията, включително дали те вече са били планирани или са организирани след откриване на признаци за предстоящо изстрелване на севернокорейска ракета.


Анкета

Трябва ли да подаде оставка вътрешният министър за насилието?


Резултати