Четвъртък, 02 Май 2024
           
Политика

Костадинов променя ПВУ, кани всички партии на разговори

   
Костадинов променя ПВУ, кани всички партии на разговори

Най-огромното национално предателство и престъпление от години. Така лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов определи поетия от предишното редовно правителство ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост за редуциране на въглеродните емисии с 40% спрямо нивата от 2019 г., което ще доведе до затваряне на редица топлоенергийни централи.

"Много често се говореше в последните години, че енергийната ни независимост е свързана само с доставките на газ. Оказа се, че това въобще не е така, напротив, има един много сериозен пробив в националната сигурност, осъществен от предишното редовно правителство, от четворната коалиция. С поетите ангажименти към ЕС във връзка с ПВУ се задължава само до 3 години - до края на 2025 година, да намали своите въглеродни емисии с 40% и то при условие, че те и в момента са с 50% по-ниски от преди 10 години. Нашите опоненти в пленарна зала тълкуват това не като затваряне на ТЕЦ-овете, а като намаляване на тяхната работоспособност и капацитет. Но дали те ще останат формално да работят, няма значение. А всеки момент може да бъдат приети такива правила, които да задължат да затворим всички ТЕЦ-ове", заяви Костадинов на брифинг в кулоарите на Народното събрание.

Заради това от "Възраждане" са внесли в деловодството на парламента проекторешение, по силата на което да бъдат предоговорени условията по Плана за възстановяване и устойчивост. Какво в конкретика искат да предоговарят от партията - всички решения, касаещи излизането на бита на свободния пазар, тези, свръзани с декарбонизацията, премахването на императивните срокове, в които тези промени да се случат.

Само приходите на "Мариците" от продажба на ток за тази година ще са повече като стойност отколкото общата сума по ПВУ, изчислил Костадин Костадинов.

"Европейската комисия ни дава едни пари, които всъщност ще вземе от нас, за да зарежем енергийната си сигурност и да унищожим българските ТЕЦ-ове, като на всичкото отгоре ще предизвикаме и бум на безработицата."

"Възраждане" канят всички парламентарно представени партии, синдикати и други заинтересовани страни на среща, на която да обсъдят искането им за корекции в ПВУ. Тя ще се проведе, ако разбира се, останалите политически сили откликнат, в 14 часа в Огледална зала в НС.

https://news.bg/politics/kostadinov-promenya-pvu-kani-vsichki-partii-na-razgovori.html


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати