Събота, 27 Юли 2024
           
Новини

След инцидента в Полша: Няма директна заплаха за България

   
След инцидента в Полша: Няма директна заплаха за България

„Няма необходимост от предприемане на извънредни мерки във връзка с инцидента в Полша“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти след съвместното заседание на Комисията по отбрана и Комисията по външна политика в Народното събрание.

На заседанието, закрито за медии, присъстваха служебният министър на външните работи Николай Милков, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, както и ръководствата на Служба "Военно разузнаване" и Държавна агенция "Разузнаване".
„Рискове винаги има, конфликтът е до нас. Конкретна заплаха за националната сигурност не очаквам“, заяви министър Стоянов.

Той поясни, че към момента съюзниците в НАТО заемат спокойна позиция, като не се налага повишаване на степен на готовност и усилване на Източния фланг. „Няма притеснения в нито една държава-членка на НАТО“, добави Димитър Стоянов.

„Не очаквам нещо извънредно да се случи на наша територия или на територия на съюзна държава“, коментира министър Стоянов.

Той припомни, че в момента се носи съвместен Air Polсiсng с испанските Военновъздушни сили, който е предварително планиран и няма връзка с инцидента в Полша. „Българските Въоръжени сили продължават да бъдат в готовност от 24 февруари“, каза министър Стоянов.

Няма директна заплаха за България, заяви от своя страна и председателят на Комисията по външна политика към Народното събрание Екатерина Захариева пред журналисти след края на извънредното съвместно заседание на парламентарните комисиите по отбрана и по външна политика за напрежението след инцидента с паднали ракети на територията на Полша, при който загинаха двама души. 

"Много е важно да спрат спекулациите, които се чуват и от двете страни - Украйна и Русия", каза Захариева и допълни: "От една страна първата спекулация е, че Русия целенасочено е нападнала страна съюзник на НАТО, за да ескалира напрежението. Другото е, че украинските сили са направили това, за да въвлекат съюзниците в НАТО", обясни тя.

Инцидентът в Полша е предизвикан от отбранително действие на Украйна срещу руско ракетно нападение. Това обяви по-рано днес на извънредна пресконференция генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Русия обаче носи най-голямата отговорност за случилото се, заради продължаващата война в Украйна, допълни ръководителят на Алианса.

По думите на генералния секретар няма данни използването на ракетата да е умишлено срещу Полша. "Нямаме и данни Русия да подготвя нападение срещу държава от НАТО", допълни Столтенберг.


Анкета

Кой ще спечели евро 2024?


Резултати