Вторник, 07 Фев 2023
           
Политика

Янев не изключва да заеме премиерския пост

  10.11.2022 16:45  
Янев не изключва да заеме премиерския пост
  BGNES

Стефан Янев ще участва във "всякакви разговори" с всички политически сили в парламента за съставяне на правителство, като не изключва и възможността да бъде издигнат като компромисна фигура за министър-председател.

"Готовността ще бъде в резултат на тези разговори. На условията, на предполагаемия хоризонт, на предполагаемия мандат, който трябва да реши проблеми едно, две три. Трябва да видим какви са приоритетите, ако говорим за определен къс период от време или ако периодът е година и половина-две, може би ще има различни приоритети. Но в крайна сметка, след като са ясни тези условия, приоритетите и начинът за съставяне на потенциално мнозинство, тогава мога да отговоря дали съм готов или не. Принципно съм готов да участвам във всякакви разговори", по традиция дипломатично-уклончив бе бившият служебен премиер в кулоарите на парламента.

Янев отказа по-конретен коментар и с аргумента, че не желаел да създава изкуствени очакавания у другите партии. "Нека не влизаме в хипотези дали те, дали ние, дали трети", парира въпрос по темата той.

Партийният лидер похвали и президента Радев, че не бърза с връчването на мандатите, като така позволява да се стигне до диалог. "В началото бяхме свидетели на конфронтационен тон, вече тонът е променен, има наченки на диалог. Дай Боже този диалог да стигне до нещо."

По думите на Янев следвало да се изчака и да се види, какво ще се получи с първия или втория мандат, преди да се говори за трети такъв. Такова говорене обаче, призна той, вече имало. "Това говорене вече го има, не можем да отричаме. Напротив, имаме план, имаме стратегия как бихме провели разговорите, ако този мандат дойде при нас, но всъщност президентът решава. И говоренето предварително, че ние ще правим такава конструкция, е непродуктивно".

news.bg