Четвъртък, 01 Дек 2022
           
Коментари

МВнР за пропагандната риторика на Русия: Позицията на България е в подкрепа на Украйна

  10.11.2022 17:38  
МВнР за пропагандната риторика на Русия: Позицията на България е в подкрепа на Украйна
  BGNES

Пропагандна риторика на Русия - с тези думи заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев определи вчерашното изказване на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която нарече решението на българския парламент да предоставим военна помощ на Украйна "пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на намиращите се и без това в плачевно състояние двустранни отношения“, пише БНР

Коджабашев припомни, че България е в списъка на Русия с т.нар. неприятелски държави още преди решението на НС за предоставяне на военна помощ, а не обратното:

"Освен това говорителят на руското МВнР заявява, че отношенията ни са в най-ниската си фаза, но в същото време със своето изявление допълнително ескалира въпросната ситуация. Двустранните отношения действително са в най-ниската си фаза, по-същество всяко сътрудничество де факто е прекратено".

Зам. външният министър каза още, че не е проява на добър тон представители на чужда държава, било то и Русия, да коментират решенията на българския парламент:

"По никакъв начин не мога да приема и ние като държава обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването и ескалацията на конфликта в Украйна. Отговорност за тази война има само и единствено Русия. Позицията на Република България по отношение на конфликта в Украйна остава в подкрепа на Украйна. Кой е агресорът и коя е жертвата в тази война е безспорно".