Вторник, 07 Фев 2023
           
Коментари

Александър Морфов държи да се знае, че той е изкъртил табелката на Велислава Кръстева

  09.11.2022 17:10  
Александър Морфов държи да се знае, че той е изкъртил табелката на Велислава Кръстева

Мистерията, ако изобщо има такава, с изкъртената табелка и надрасканата врата на пиара и заместник-директор на Народния театър Велислава Кръстева, която години наред е "жената, която следва Доган", е разгадана.

"Неизвестният извършител" е "екстраординерният" режисьор Александър Морфов, който призна това в отворено писмо "до всички, които се интересуват". Писмото е изпратено до сайта "Площад Славейков".

Вчера там беше публикувано интервю с Велислава Кръстева, която дълги години бе пиар на ДПС и неотлъчно следваше почетния председател на партията Ахмед Доган.

Случаят, за който говори Морфов, е от 29 октомври. Тогава вратата на кабинета на Кръстева в Народния театър е издраскана с надписи "ДПС", "Връзки с обществеността на Ахмед Доган" и "Изчезвай". Последният надпис е над табелата, където стои името ѝ. Самата табелка е премахната.

По същото време се играе постановката "Хъшове" на Александър Морфов. Тя беше свалена от предишния директор на Народния театър Мариус Донкин през 2020 г.


Макар че негласно се знае, че Морфов е автор на "вандалския акт" с издрасканата врата на Кръстева, по думите на Василев, той е длъжен да пусне жалба срещу неизвестен извършител за рушене на театъра, който е паметник на културата.

"Аз съм известен извършител и не съм се крил", пише по този повод Александър Морфов в писмото си, което започва с думите: "Уважаеми приятели, колеги, журналисти, жълти драскачи, лъжци и политици, искам да внеса малко информация за случилото се".

Той споделя видеоклип, публикуван на профила на депутата от "Демократична България" Ивайло Мирчев във Фейсбук. На него се вижда как на последните парламентарни избори на 2 октомври Велислава Кръстева придружава Ахмед Доган до урната - "в качеството на това, че той (Ахмед Доган - бел.ред) е почетен председател на ДПС", както обяснява Кръстева.

Ето и самото видео:


Гледната точка на Александър Морфов обаче очевидно е друга. За него тя демонстрира "откровена политическа пропаганда".

"Както става ясно, тази жена, която следва Почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е Велислава Кръстева - зам.-директор!!! и пиaр на Народен театър "Иван Вазов". В качеството си на такава тя представлява не себе си, а Институцията Народен театър, респективно мен, артистите и всички служители на Народния театър. Това, което тя демонстрира, е откровена политическа пропаганда!", пише режисьорът.

Александър Морфов уведомил за този случай директора на Народния театър Васил Василев. Споделил възмущението си, но той игнорирал всичките му опити да обсъдят случката.

"Стана ясно, че той упорито избягва да предприеме каквото и да било срещу бившата си колежка от времето на кабинета "Орешарски", пише Морфов.

Велислава Кръстева стана завеждащ "Връзки с обществеността" в Народния театър през лятото, няколко месеца след като през април Васил Василев пое управлението на първата ни сцена след конкурс. Двамата бяха заместник-министри на културата в правителството на Пламен Орешарски, подкрепено от БСП и ДПС.

"Не се научих да мълча през всичките години и не се страхувам. Аз съм свободен, защото не завися от никого! Три пъти съм си подавал оставката и три пъти съм напускал театъра поради несъгласие с управлението му! Моите убеждения са в моите постановки!

Не съм съгласен с политически назначения на лица, които смятат, че са недосегаеми и всичко им е позволено!

Изразих своето негодувание по мой си начин, за което съм готов да понеса последствията.

И накрая: никой няма право да ме обвинява в етническа нетърпимост! В моите постановки са участвали българи, македонци, албанци, турци, роми, иранци, сърби, французи, украинци, руснаци, евреи, румънци, шведи, американци, китайци, латвийци и още други!

АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!!", завършва писмото си с главни букви Александър Морфов.

Какви мерки ще вземе срещу него прокуратурата предстои да видим. С днешна дата Велислава Кръстева, освен че е заместник-директор и пиар на Народния театър, преподава и "Медии и Национална сигурност" в Пловдивския университет.

Писмото на Александър Морфов е публикувано в деня, в който в Народния театър "Иван Вазов" за пръв път от седем години ще се играе негов нов спектакъл. Това е гостуващата постановка "Антигона" от Жан Ануи. Морфов я поставя в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен по времето, когато настоящият директор на Народния театър Васил Василев е директор на Плевенския. В ролите са Деян Донков, Ованес Торосян, Милена Ерменкова и актьори от театъра в Плевен.

Последната премиера на Александър Морфов в Народния театър бе през 2015 г., по времето, когато той все още бе директор там - "На ръба". В следващите седем години не е поставял в България, а работеше като режисьор в Русия, бившите съветски републики и Израел.

mediapool.bg