Четвъртък, 01 Дек 2022
           
Политика

В Северна Македония се води държавна идеология за България

  31.10.2022 12:26  
В Северна Македония се води държавна идеология за България

Отношенията между България и Република Северна Македония отново са на фокус след вчерашното откриване на македонски клуб в Благоевград.

В студиото на БНТ темата коментираха журналистите Милена Милотинова и Любчо Нешков.
Според Милотинова откриването на клуба в Благоевград е било несръчен опит да се отклони вниманието от основните въпроси, които стоят пред Скопие по отношение на евроинтеграцията. Тя подчерта, че при посещението си там председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен нееднозначно е заявила, че очаква Скопие да направи конституционните промени, които се изискват, за да започнат преговори с ЕС - една от тях е да се впишат българите в Конституцията.

"Веднага след като Урсула фон дер Лайен си тръгна от Скопие, президентът Стево Пендаровски каза, че вписването на българите в Конституцията на този етап не е приоритет за Северна Македония. Аз лично се чудя дали политическият елит има желанието бързо да направи необходимите стъпки, вписани в преговорната рамка, с които са се съгласили освен 27-те членки на ЕС, така и самата Северна Македония", коментира Милена Милотинова.

"Основният въпрос, към който ние трябва да се стремим е да намерим решение на целия този казус, който ни разделя. Дайте да обясним защо няма комуникация, да построим нещата така, както трябва да бъдат. В противен случай ние ще се занимаваме с Мицкоски, Пендаровски или някой друг", коментира Любчо Нешков.

Заяви още, че в Северна Македония се води държавна идеология срещу България, основно заради чужди геополитически интереси.