Четвъртък, 30 Мар 2023
           
Политика

Третият мандат може би ще бъде с най-голям шанс - Янев има потенциал

  11.10.2022 09:53  
Третият мандат може би ще бъде с най-голям шанс - Янев има потенциал

За момента се отдалечава перспективата да имаме редовен кабинет, но този процес тепърва набира скорост. Това заяви Добромир Живков, управител на социологическа агенция "Маркет линкс", пише News.bg

По негови думи с изчерпването на различните възможности ще излизат все нови и нови.

"Тази интрига с "Възраждане" "за" или "не" покана или участие в някаква форма на одобряване на правителство, ми се струва интересна. Не по-малко любопитно беше отношението на ГЕРБ към "Възраждане" през кампанията. Те се опитваха да нормализират антисистемността на "Възраждане", да ги представят като новата изненада на българската политическа сцена. Това беше, може би, опит да се покаже, че "Възраждане" е нормална политическа партия, тя не е остракирана от останалите политически сили, с идеята тя да повиши резултата си и това да стимулира допълнително натиск върху останалите политически сили от страна на ГЕРБ за създаване на евро-атлантическа коалиция", коментира той.

Живков посочи, че това не се е случило като сценарий, но оставала възможността, без да има коалиция, "Възраждане" да подкрепи експертен кабинет, а след това в парламента по отделни решения - особено тези, свързани с геополитическата ориентация, войната в Украйна, приемането на еврото, да гласува негативно.

Според социолога има вариант експертен кабинет на ГЕРБ, ДПС и "Български възход" да използва подкрепа на "Възраждане", било чрез намаляване на кворума или чрез добавяне на няколко гласа, за да бъде стартиран нов кабинет".

Той не изключва вторият мандат да приключи още по-бързо от първия.

Третият мандат може би ще бъде с най-голям шанс, като тук ключът остава у президента - на кого той ще бъде даден, отбеляза Живков и допълни, че Стефан Янев има потенциал.

Според него това може да стане както заради близките взаимоотношения между Янев и президента, така и заради "препозиционирането на "Български възход" вече като значително по-близка до европейските ценности и геополитическата орбита на нашите партньори".

Социологът изрази съмнение в "автентичната ценностна ориентация на ГЕРБ". Той посочи, че сега ГЕРБ заемат позицията на ястреби и "нишата на крайните евро-атлантици", защото това е политическият им шанс да излязат от изолация.


Анкета

За коя партия ще гласувате на изборите на 2 април?


Резултати