Четвъртък, 30 Nov 2023
           
Новини Свят

Руснаците питат Гугъл как да напуснат Русия

  21.09.2022 19:19  
Руснаците питат Гугъл как да напуснат Русия

“Как да напусна Русия?” или “Как уехать из России?” Тази фраза се оказа една от най-търсените в търсачката Google часове преди очакваната реч на руския президент Владимир Путин снощи.  В свой материал изданието “Форбс” цитира данните на търсачката “Google Trends”. 

Сред търсените фрази са и: “Как да напусна страната по време на мобилизация?”, “Как да отида в Казахстан?”, “Как да напусна Русия без паспорт?”, “Как да отида в Турция”, “мобилизация”, “задграничен паспорт” и т.н. 

Пиковете на търсене са през последните два дни. Вчера "независимите републики" Донецка народна република и Луганска народна република обявиха, че ще проведат референдум между 23 и 27 септември за присъединяване към Русия. Такива референдуми се готвят и в окупираните територии на Запорожие и Херсон. Малко по-рано пък руският парламент одобри законопроект, с който се затягат наказанията за престъпления като дезертьорство и отказ от участие в мобилизация. 

Днес Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия, а изявлението му бе излъчвано от руската държавна телевизия. Мобилизационните мероприятия започват днес, а мобилизираните ще са 300 000 души от запаса. Мобилизираните в рамките на частичната мобилизация ще преминат през допълнителна подготовка. 


Анкета

Трябва ли да подаде оставка вътрешният министър за насилието?


Резултати