Сряда, 04 Oct 2023
           
Коментари Новини

Кметът на Царево: Строителството в Синеморец на урегулираните имоти не е забранено

  21.09.2022 15:36  
Кметът на Царево: Строителството в Синеморец на урегулираните имоти не е забранено

Исканията на протестиращите собственици в местността „Поляните“ в Синеморец са основателни, защото имотите попадат в урегулирана поземлена територия. Това заяви пред ABCnews кметът на Община Царево Георги Лапчев. „При това положение не би следвало строителството в тях на къщи и вили да е забрането ако са спазени изискванията на Закона за устройство на територията и Закона за Черноморското крайбрежие“, коментира той. Ако имат издадени разрешения за строеж, не може никой да им забрани строителството на обекти. Така пише в закона и техните искания отговарят на него, обясни Лапчев. 

За село Синеморец има издадена заповед от кмета, която частично забранява строителството във връзка с това, че няма инфраструктура и пречиствателна станция. Строителството от общия ред е забранено. Но е позволено ако бъдат изграждани обекти със собствени септични ями, в които да се събират отпадните води. Заповедта, която аз съм подписал казва, че е „забранено строителството освен в случаите, при които са спазени разпоредбите на ЗУТ. А именно да има септична яма“, посочи Георги Лапчев.  

Според него собствениците не могат да почнат да строят, защото РИОСВ - Бургас налага принудително - административни мерки твърдейки, че не са спазени екологичните норми. Това не е така, защото самото РИОСВ – Бургас е съгласувало предварително строителните книжа, подчерта той. 

Друг голям проблем е, че в заповедта за учредяването на Природен парк „Странджа“ е посочено, че урбанизираните територии не попадат в защитената зона. Такива именно са терените на протестиращите хора в местността „Поляните“. Те са урегулиран поземлен имот. Реално те не са част от природния парк, каза кметът на Община Царево. Голяма територия от местност „Поляните“ попада извън парка и изключването е станало преди повече от 15-20 години. Според Лапчев трябва да се гледат много внимателно имотите и да се види кой попада в урбанизираната територия и кой не е в нея. „В случая на протестиращите хора и според техните документи, имотите им попадат в урбанизираната зона. Това означава, че тази територия не е част от Природен парк „Странджа““, смята Лапчев. До ден днешен паркът няма точни граници още от неговото учредяване. Кметът на общината многократно е сезирал всички министри на околната среда и водите до момента, но все още няма решение. 

Наскоро собственици на земи блокираха моста на река Велека, край Синеморец. Те заявиха, че след 25 години ходене по мъките и несправедливост, искат най - сетне да бъдат чути и институциите да им позволят да влязат в имотите си. Вече 25 години те не могат да стопанисват парцелите си в местността "Поляните", защото РИОСВ - Бургас им отказва да бъдат прекарани ток и вода. Зелени организации непрекъснато пречели да влязат в урбанизираните си територии, а в същото време техни активисти къмпингували незаконно в района. 

"Аз съм строител. Започнахме работа в един от имотите, за който има издадено разрешително за строеж, след решение от ВАС. Започнахме и внезапно затвориха обекта, а "зелените" започнаха да пускат жалби. Санкционираха ни за неправомерно строителство, което не е вярно и няма нищо общо с истината. Именно затова съм на протеста", заяви Йордан Стоянов. -"Уж неотдавнашния министър Гроздан Караджов разгледал случая, имахме уверение, че всичко е наред, а понасяме санкции. Освен това ние просто стабилизирахме вече изграден път", обясни Стоянов. "Всички ни лъжат", добави друг протестиращ. 

Собствениците поясниха, че имат проекти за изграждането на едноетажни и двуетажни вили, а не на хотелски комплекси. "Имаме проекти на вили за по на един етаж - на кого пречи това? Имах инвестиционен проект, но вече нищо не мога да направя, минаха толкова години. Освен да продам земята си. Но и това не мога да направя, защото при това положение трябва да я дам на безценица", оплака се собственик на парцел. "Нотариалните актове, които имаме, са от прадедите ни. За да не можем да строим, изкараха, че тука има дюни, че е в "Натура", а нищо от това не е вярно", казаха протестиращите. "Такива като Тома Белев и зелени активисти се месят, пречат на хората да стопанисват собствените си земи, а в същото време зелени активисти къмпингуват и затрупват наоколо с мръсотия", оплакаха се те. 

"Навремето на първа линия собствениците са получили разрешение да строят, а сега всички останали нямат право и им пречат, което не е справедливо", коментира и кметът на Синеморец Костадин Димитров. "Всичко, правено досега, което ограничава собствениците на терени, е продиктувано от политически интереси", каза Мария Инджова, председател на Алианса по туризъм за Югоизточния регион. Тя изрази опасение, че проблемът може да последва този на "Корал". 

„Изработен бе, преди две години, проект за наредба към Закона за устройството на територията, конкретно за Българското крайбрежие, с който се решават всички ни проблеми. Това обаче не се случва, защото държавните служители и администрацията като цяло изглежда не иска да си свърши работата. Чакаме подпис от министрите на регионалното развитие и благоустройството, под чиято шапка е всичко тук, от този на туризма, на земеделието, на околната среда и водите“, добави Инджова и припомни за липсата на приет Общ устройствен план за Община Царево. Тя добави, че не изключи възможността по отношение на местността „Поляните“ да се случи аналогична ситуация с плаж Корал, тъй като по думите ѝ от РИОСВ няма становище, но пък по случая са написали, че до края на ноември т.г. трябва да се преразгледа „Парк Странджа“, успоредно с което и защитени зони, „и да бъдат отстранени грешки“. 

 

Валентин Методиев

Анкета

За кого ще гласувате за кмет на София?


Резултати