Четвъртък, 01 Дек 2022
           
Свят

Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев на официална визита

  15.09.2022 12:10  
Урсула фон дер Лайен пристигна в Киев на официална визита

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е пристигнала в Киев на официална визита в сутрешните часове на 15 септември. Това се разбира от пост в профила й в социалната мрежа Twitter, пише News.bg

"В Киев съм на третата си визита от началото на войната, която започна Русия. Толкова много се е променило. Украйна вече е кандидат (за член на Европейския съюз). Имам намерение да обсъдя с Владимир Зеленски и Денис Шмигал (министър-председател на Украйна) сближаването на нашите икономики и граждани по пътя на евроинтеграцията на Украйна", пише фон дер Лайен.

Председателят на ЕК обяви своето посещение в украинската столица във вторник по време на речта си за състоянието на Съюза. От снимката, публикувана в социалната мрежа, се вижда, че тя е пътувала с влак до столичния град, тъй като все още авиосъобщенията са спрени поради военната обстановка в страната.

15 милиарда може да достигне помощта, предоставена от Европа на Киев, след като във вчерашния ден фон дер Лайен анонсира, че ЕС може да даде допълнителни 5 милиарда евро на намиращата се във война страна. Досега Съюзът е предоставил 10 милиарда евро под формата на финансова, хуманитарна и военна помощи.