Събота, 24 Сеп 2022
           
Новини

Сформират работна група за спасяването на Топлофикация София

  24.08.2022 17:21  
Сформират работна група за спасяването на Топлофикация София

Ще бъде сформирана съвместна работна група с участието на Министерството на енергетиката, БЕХ, "Топлофикация София" и Столичната община. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, която инспектира строителните дейности на пътя за Клисурския манастир "Света Петка", пише news.bg

Тя посочи, че в много кратък срок трябва да се направи план за оздравяване на дружеството, който включва и изпълнението и на плана за модернизацията.

Фандъкова уточни, че вчера понеделник по нейно искане е проведена среща с премиера Гълъб Донев, на която са присъствали също министърът на енергетиката, министърът на финансите и министърът на икономиката. Целта е била да се обсъди вариант за функционирането на "Топлофикация София" в условията на драстично покачващите се цени на газа.

Кметът е запознала министър -председателя с актуалното състояние на дружеството и с прогнозите на експертите, че то ще натрупа около 500 млн. лв. нови задължения до края на годината при настоящите цени.

На срещата Фандъкова е поставила три въпроса - да се гарантира отоплителният сезон на софиянци, да се намери краткосрочно решение за ликвидността на дружеството, а също е запознала министрите с плана на СО за модернизация на "Топлофикация София".

Тя заяви, че очаква всички политически сили да излъчат представители в работната група.

Фандъкова отбеляза, че е сигурна, че няма училища и детски градини, които не са успели да платят задълженията си за отопление за миналия сезон.

Относно ремонта на пътя към Клисурския манастир "Света Петка" тя посочи, че очаква до края на септември да бъде напълно готов.