Събота, 13 Авг 2022
           
Свят

Путин: Европа трябва да е благодарна на Турция за транзита на газ

  05.08.2022 19:08  
Путин: Европа трябва да е благодарна на Турция за транзита на газ

Руският президент Владимир Путин заяви в петък по време на среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че Европа трябва да е благодарна на Турция за непрекъснатия транзит на газ от Русия, съобщават "Гардиън", "Ройтерс" и "Франс 24".

"Искам да отбележа, че "Турски поток", чието строителство завършихме преди време, днес е една от най-важните артерии за снабдяване на Европа с руски газ", каза Путин и добави, че за разлика от други маршрути, този "работи правилно, работи ритмично, без никакви повреди."

Путин благодари на Турция, че продължава да бъде добър търговски партньор, като отбеляза, че търговският оборот между Москва и Анкара се е удвоил в периода от януари до май 2022 г.

Ердоган подчерта в петък, че по-нататъшните преговори с Путин по въпроса за Сирия ще "донесат облекчение на региона".

Ердоган подчерта важността на преговорите в изказването си преди двустранната среща с Путин, като подчерта, че Турция цени партньорството си с Русия в битката срещу тероризма.

Турският президент изключи всякакво отлагане по отношение на съвместния проект за атомната електроцентрала Акую, отбелязвайки, че централата се планира да осигури на страната 10% от нейните енергийни нужди. 

Путин приветства турския президент в Сочи, курортен град на Черно море, като му благодари за помощта за осигуряване на международна сделка, която възобнови износа на зърно от Украйна, прекъснат от военната машина на Кремъл - както и руски храни и торове - към световните пазари.

Сделката сложи край на противопоставянето, което заплашваше глобална хранителна криза, тъй като Украйна и Русия са едни от най-големите износители на зърно в света. Други три кораба, превозващи почти 60 000 тона зърно между тях, напуснаха украинските черноморски пристанища в петък и са на път съответно за Великобритания, Ирландия и Турция.

"Това е много наболял проблем за много страни, преди всичко за развиващите се, които са на ръба на големи проблеми с доставките на храни и торове. Решенията, взети с ваше пряко участие, са много важни за всички тези страни", каза Путин на Ердоган в началото на срещите им при закрити врата.

Но докладите предупреждават, че срещата може да има скрит мотив. В доклад на украинското правителство, описан от Washington Post, се казва, че Путин ще търси руски дялове в турските петролни рафинерии, терминали и резервоари, за да помогне да се прикрие произходът на износа на руски петрол преди планираното петролно ембарго на ЕС. Русия може да търси сметки за големи руски банки, за да заобиколи финансовите санкции.

Руското правителство не потвърди доклада и няма индикации, че Турция ще приеме предложенията, което би изложило членката на НАТО на значителен риск от вторични санкции.

Поне публично икономическото сътрудничество бе в дневния ред на преговорите, но напрежението между двете страни и техните лидери остава значително. Турция е член на НАТО, продаде модерни оръжия като дронове Bayraktar на Украйна и е в противоречие с Русия относно бъдещето на Сирия, където Кремъл подкрепи Башар Асад, докато Турция се стреми да спечели влияние в северната част на страната.

Има и други признаци, че двамата лидери планират да обсъдят нещо повече от икономическата си програма. Преди началото на срещата руските журналисти отбелязаха, че е присъствал Рамзан Кадиров, чеченският лидер, който изпрати сили под свое командване както в Сирия, така и в Украйна.