Четвъртък, 01 Юни 2023
           
Коментари

Гълъб Донев: Има осигурен газ до август, ще търсим от всички източници

  05.08.2022 19:01  
Гълъб Донев: Има осигурен газ до август, ще търсим от всички източници
  BGNES

Несериозно твърдение е, че служебният кабинет ще въвежда извънредно положение. Няма такива намерения, но държавата се намира в кризисна ситуация и то във всяка сфера на обществения живот. Това коментира пред БНТ в предаването "Още от деня" служебният премиер Гълъб Донев.

Той отказа да коментира назначенията, както и смените на зам.-министрите, тъй като идват с кабинета. Всички други назначения са минали през сериозно изследване на професионална квалификация, поясни Донев. 

За смяната в НАП той се аргументира с отчета й и приходите и анализите и прогнозите, които не съответствали на реалната ситуация в страната. Мотивите за смяната на Румен Спецов са чисти и изрядни, категоричен е премиерът.

Гълъб Донев посочи още, че винаги е държал на приемственост в кабинетите, за да са в полза на хората.

"Но това, което заварваме, не говори добре... ще се опитаме да има приемственост. Обвиняват ни в неща, които предстои да свършим. Политиките за бизнеса ще приемем, но нещата, които 7 месеца не са придвижвани, ще се опитаме да придвижим в добра фаза за следващо правителство", уточни той. 

Относно кризата с природния газ Гълъб Донев поясни, че са осигурени количества до август, а за септември, октомври и декември няма сигурни доставки, за интерконектора с Гърция ще се положат всички усилия да бъде доведен до край, но има неприключени акт 15, 16.

"Ще търсим източници за диверсификация за доставките на газ в България с цел намиране на цялото нужно количество, включително и за бизнеса. 1/3 от количеството не е покрито, а 7-те танкера, за които се говори - е само оферта", добави той. 

"Ще разширим кръга за преговори и ще търсим от всички възможни източници, за да няма търгове от ден за ден, от час за час и от седмица за седмица", категоричен бе Гълъб Донев. Той обеща, че ще търсят своевременно решения и за компенсациите за тока на бизнеса.


Анкета

Какво правителство предпочитате?


Резултати