Събота, 13 Авг 2022
           
Политика

Генчовска се е разбрала с Радев и пробута 10 посланика

  04.08.2022 17:04  
Генчовска се е разбрала с Радев и пробута 10 посланика

В Министерството на външните работи (МВнР) цари пълна анархия. Бившият министър Теодора Генчовска е пробутала в последния момент 10 посланика на президента Румен Радев, съобщиха за ABCnews.bg от ведомството. Двамата обаче предварително са се разбрали. Само тя от ИТН остана в служебното правителство и отиде зам.-министър на отбраната.

Стефан Димитров ще бъде новият посланик в Черна гора. Той е брат на Георги Димитров, който беше постоянен секретар и посланик в Белград, но го уволниха. След това спечели делото и го върнаха на поста. Стефан Димитров искаше да е във Виена, но са го отрязали.

За сметка на това за там заминава Десислава Найденова. Тя е дъщеря на Ангел Найденов (БСП) от първия му брак с д-р Найденова, която почина от Ковид. Найденов сега е съпруг на Мая Манолова. Мъжът на Десислава Найденова работи в ДАНС.

Ваня Андреева ще бъде назначена за посланик в Атина.

В Берлин заминава Петър Крайчев.

Дъщерята на Ани Крулева - Ива ще бъде фаворитката на Радев за посланик в Хърватия.

Стоян Ганев като външен министър назначи Ива Крулева за най-младия посланик. Тогава Ганев направи жест към СДС и Ани Крулева с това назначение. Майката Ани Крулева, която почина, беше първата и единствена досега жена, начело на Националната следствена служба. Тя назначава през 90-те години за свой заместник Бойко Рашков, вече бивш министър на вътрешните работи.

Генерален консул в Солун отива Антон Марков, който е назначен от Теодора Ганчовска в последния момент на правителството. Той беше директор на Ситуационния център в МВнР. Тогава се забърка в няколко корупционни схеми в Русия. Последните три месеца на тази година ДАНС го разследваше и му отне допуска до класифицирана информация, обясниха от външно министерство.

Междувременно в МВнР цари пълна анархия, коментираха служители пред ABCnews. Мисиите зад граница очакват указания за организацията на предстоящите избори, докато главният секретар Надя Живкова-Ванева е в двуседмичен отпуск. Публична тайна е, че тя стана главен секретар на МВнР без необходимия ранг и управленски опит, благодарение на мъжа си, който е колега на мъжа на Генчовска в Български ВиК холдинг ЕАД. И двамата от семейството са бивши активисти от младежкото БСП.

Същата е председател на редица конкурси, обявени в момента за ключови позиции, например управител на АДИС и директор по сигурността.