Петък, 12 Авг 2022
           
Новини

Внасящите руски нефт в ЕС ще носят наказателна отговорност

  03.08.2022 12:08  
Внасящите руски нефт в ЕС ще носят наказателна отговорност

Всяко юридическо лице, внасящо руски нефт, или такъв, в чиито състав има част, произхождаща от намиращата се под санкции държава, да носи наказателна отговорност.

Това се предвижда в проекторезолюция на Европейския съюз, пише руската агенция "Интерфакс".

Освен това - в документите за внос на "черно злато" всеки един търговец следва да декларира, че в продукта му няма руска съставляваща част, като в противен случай компанията би била съдена за предоставяне на невярна информация.

Припомняме, че ЕС наложи ембарго на вноса на петрол от Руската федерация, като само България, Унгария и Словакия са изключение от тези правила. Забраната влиза в сила от декември тази година.

Ако обаче петролен танкер, който превозва руски и неруски нефт, акостира в пристанище на територията на ЕС, то съответната държава, ако има такава възможност, ще може да определи кой от превозвания товар попада под санкциите и кой не.

"Руският петрол, транспортиран съвместно с петрола от друг произход във формата на смес, попада под тази забрана. Но доколкото петролът е еднороден материал, който не трябва физически да бъде разделян в зависимост от неговия произход, този с руски произход, смесен с друг, попада под санкциите, ако властите на страната от ЕС не могат да определят делът на неруския продукт. Допуска се вносът на петрол, който няма руски произход", се казва в документа от Брюксел.

Тоест - ако страната успее да установи фактически кое количество от превозваната стока е от Русия и кое не, то второто безпроблемно може да мине през митническия контрол. Потвърждаването на произхода на нефта може да стане по документи, както и чрез химически анализ. Ако се открие дори и малка част петрол с произход от Русия, то цялата партида ще бъде поставена под ембарго, а вносителят й съден от местните власти.