Петък, 12 Авг 2022
           
Новини

Булгаргаз предложи цена на газа от 297.89 лв. за мегаватчас за август

  02.08.2022 10:06  
Булгаргаз предложи цена на газа от 297.89 лв. за мегаватчас за август

"Булгаргаз" потвърди прогнозата си за увеличение на цената на природния газ и предлага през август, съобщава БНР. Дружеството предлага тя да бъде 297,89 лв. за мегаватчас.

Предложеното увеличение е с около 60% повече спрямо цената за юли - 186,17 лв./MWh. Предложената цена, по която "Булгаргаз" да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, е изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС).

Като основна причина за увеличението от Булгаргаз посочват цената, на която купуват синьото гориво. цените на европейските газови пазари за доставки през август 2022 г. надвишават 171 EUR/MWh, уточняват от дружеството.

Предстои Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да насрочи дата, на която да се проведе обществено обсъждане на заявлението на "Булгаргаз".

Припомняме, че цената на синьото гориво за август вече трябваше да е утвърдена, но но 21 юли Конституционният съд обяви назначаението на вече бившия председател на КЕВР Станислав Тодоров за противоконституционно. След няколко дни политическо напрежение Народното събрание върна Иван Иванов начело на енергийния регулатор.