Петък, 12 Авг 2022
           
Свят

Киев евакуира 250 000 души от Донецк

  01.08.2022 09:20  
Киев евакуира 250 000 души от Донецк

Повече от 50 000 деца и 200 000 възрастни трябва да напуснат Донецкия регион на Украйна по време на евакуация.

Намеренията са на Киев, а украинският заместник министър-председател Ирина Верешчук призова за масова евакуация след като и президентът Володимир Зеленски направи това в обръщението си към нацията.

"Тези, които ще се евакуират, трябва да се обадят на администрациите на място или да пишат онлайн в чатботове. Хората, които дойдат за евакуация, ще бъдат взети и транспортирани до мястото на евакуация. Може да е автобус или влак", уверява Верешчук.

Вицепремиерът уверява, че са взети под внимание всички грешки от предишните евакуации, хората ще получат както първа медицинска помощ, така и финансова помощ, а и сертификат за вътрешно разселени лица.

"Разбираме, че някой не иска да се евакуира. За тези хора има определен формат на отказ. Съществува лична отговорност. Но повтарям: няма да има нито газ, нито отопление, нито електричество", заявява Верешчук.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски също заяви, че евакуацията е необходима. Властите задължиха жителите на Донецка област да се евакуират.

"Всичко е организирано, пълен ескорт, пълно съдействие. Необходимо е само решение на самите хора. Отидете си, ние ще ви помогнем. Ние не сме Русия, за нас всеки живот е важен", добави украинският президент.