Събота, 24 Сеп 2022
           
Развлечения

Филипински кмет към служители: Усмивка или глоба

  14.07.2022 15:08  
Филипински кмет към служители: Усмивка или глоба

Кмет на град Муланай в провинция Кесон, Филипините, нареди на служителите да се усмихват – в противен случай рискуват да бъдат глобени. Предупреждението е част от усилията за подобряване нивото на услугите, предоставяни от местната власт.

Аристотел Агире въведе "политиката на усмивката" този месец, след като положи клетва като градоначалник.
Политиката трябва да бъде възприета "по време на обслужването на хората, за да се придаде искреност, като се демонстрира спокойствие и приятелска атмосфера", се казва в заповедта на кмета.

Агире заяви, че мярката е в отговор на оплакванията на местните жители, предимно производители на кокосови орехи и рибари, за недружелюбното отношение, което получават от служителите на кметството, когато отиват да платят данъците си или да потърсят помощ. Някои от избирателите вървели по един час пеша от отдалечените си села, за да стигнат до кметството.

"Когато пристигнат, те са ужасени от отношението на хората, с които сключват сделки", казва Агире.

Агире, който преди да се кандидатира за кмет е работил като терапевт, иска да "промени отношението на нашите държавни служители". "Трябва да бъдем община, приятелски настроена към бизнеса", каза Агире - син на бивш министър на правосъдието в администрацията на бившия президент Родриго Дутерте.

Служителите, които не изпълняват заповедта, могат да бъдат глобени с равностойността на шест месечни заплати или да бъдат отстранени от работа.

Запитан как ще се прилага правилото, когато филипинците все още са задължени да носят маска на лицето си на обществени места, Агире заяви, че хората могат да усетят дали някой им помага искрено.

"Не мисля, че ще стигнем до този момент", каза Агире за възможните наказания.

"Това е просто за да изпратим добри вибрации на нашите служители и избиратели". 


Източник: БГНЕС, АФП