Петък, 12 Авг 2022
           
Новини

Проф. Поромански: От месеци се правят волни съчинения за дълговете на 'Пирогов'

  24.06.2022 19:49  
Проф. Поромански: От месеци се правят волни съчинения за дълговете на \'Пирогов\'
  BGNES

От няколко месеца се правят волни съчинения по отношение на дълговете и просрочията на „Пирогов“. Твърдението, че болницата има 66 млн. лв. дългове е абсолютно невярно.

Това обяви уволненият вчера от здравния министър Асена Сербезова директор на спешната софийска болница проф. Иван Поромански. 

Според него мотивите за отстраняването му са, че с приоритет е плащал по сключени от него договори за доставчици, старите от предишното ръководство е пренебрегвал, а по тях текат лихви и неустойки. Точно такъв мотив изтъкна и Сербезова.

Професорът обясни, че на 31 юли 2021 г. към кредитни институции дълговете на болницата са 26 330 000 лв., а към 1 юни 2022 г. са 24 727 000 лв. Задълженията към доставчиците са 20 229 000 лв., а към 31 юли 2022 г. са 22 564 000 лв.

"Като направим простата сметка, излиза, че за 10 месеца болницата е задлъжняла с още 2 милиона лева", Каза Поромански.

"Ежемесечното погасяване на тези кредити е 340 000 лв., независимо дали има коронавирус или дали болницата има затруднения, защото веднага ще запорират сметките. За 10 месеца сме платили 3 400 000 лв.", обясни още бившият шеф на „Пирогов“.

Иван Поромански показа и разходите за ток - 940 000 лв., които болницата е надплатила.

"Това е още един милион и така става 4 400 000 лв. И тук аз не вкарвам инфлацията, не броя COVID-19, когато разходите на болницата са се увеличили почти двойно", изтъкна професорът.

По думите му за 2022 г. лимитът е бил намален въпреки инфлацията. Намаленият лимит означава, че ако се заработи над него, никой няма да го плати, обясни той.

"Такъв шамар забиха на „Пирогов“ и големите болници, които поеха COVID-19, че просто не мога да разбера защо. Най-много легла – 280, имаше в „Пирогов“, от които 80 болни бяха интубирани. Реално не са ни дали нищо допълнително. Ето ви още 6 милиона лева. С две думи 10 милиона лева по-малко, дадени от държавата в сравнение с миналата година, а ние сме успели да се справим като сме увеличили дълговете само с 2 милиона лева. Това е лошото управление", посочи бившият вече директор на болницата.

Междувременно началници на клиники и отделения в "Пирогов" изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което напомнят, че проф. Поромански е поел спешната болница в момент на тежък финансов недоимък и когато много от специалистите в нея са напуснали. Те добавят, че изборът на професора е бил логичен - там е в продължение на 34 г., спечелил е уважението на колегите си и се е справил със задачата да мотивира останалите в лечебното заведение. 

Медиците настояват Кирил Петков да упражни натиск върху Сербезова, за да преразгледа решението си. Иначе заплашват с протест. Медиците настояват и за отговор на въпроса защо е отстранен Поромански, веднага след като установява, че назначеният от проф. Сербезова прокурист на болницата е регистриран при нарушение на процедурата от страна на МЗ, освен това е в конфликт на интереси, за което министерството е било наясно. 

Другият им въпрос е защо на мястото на проф. Порамански е назначен човек без никакъв опит в управлението на лечебното заведение, но с опит и дългогодишен стаж във фармацевтиката.