Събота, 25 Юни 2022
           
Новини

Вархеи призова да приемем предложението на Борисов ветото да влезе в НС още днес

  23.06.2022 14:19  
Вархеи призова да приемем предложението на Борисов ветото да влезе в НС още днес

Еврокомисарят по добросъседството и разширяването Оливер Вархеи призова българските власти да приемат предложението на Бойко Борисов Народното събрание незабавно да гласува френското предложение за отпадане на ветото за присъединяване на Северна Македония към ЕС.

Призива си Вархеи отправя в началото на днешната среща на лидерите на ЕС и Западните Балкани в Брюксел, където България е представена от премиера в оставка Кирил Петков, пише offnews.bg. 

"Призоваваме българския парламент и всички партии да изпълнят ангажимента си и да внесат предложението за Северна Македония и Албания в дневния ред на парламента за одобрение днес, както е предложено. Опозиция (ГЕРБ и Бойко Борисов) вече показа лидерство, като сложи предложението на масата. Необходимо е всички да направят същото. ЕС трябва да се раздвижи", написа комисарят.

В друг пост той уточнява, че "ЕС приема много сериозно всички опасения на България (по преговорите с Македония, б.а.) и те вече са част от преговорния процес. Моментът за отговорни решения е сега. #ападните Балкани трябва да бъдат част от нашия Европейскисъюз. Заедно ще бъдем по-силни."