Събота, 13 Авг 2022
           
Коментари

Василев: Допускам Кирил Петков да не е номинация за премиер, но се съмнявам

  23.06.2022 13:25  
Василев: Допускам Кирил Петков да не е номинация за премиер, но се съмнявам

Допускам Кирил Петков да не е номинация за премиер, но се съмнявам. Това заяви в интервю за "Дневник" вицепремиерът и финансов министър в оставка Асен Василев. Добави, че за поста има много кандидатури, сред които е тази на доскорошния председател на парламента Никола Минчев.

След като вотът за недоверие на правителството вчера бе успешен, предстои конституционната процедура отново да бъде задвижена и президентът Румен Радев да започне с връчването на мандати, като първият ще бъде даден на "Продължаваме промяната". Петков вече заяви, че партията победител от последните парламентарни избори ще предложи правителство в сходен на настоящия състав.

Василев коментира, че за гласуването на бъдещото предложение се разчита на свободните депутати в парламента, а разговорите се водят от парламентарната група на "Продължаваме промяната".

Отношенията с "Има такъв народ" и Румен Радев

Василев коментира, че в българската политика върви разлом, който е от полза за обществото, тъй като дава възможност на гражданите да заявят страна - дали да изберат квазиевропейското с ориенталски привкус или да водят нормален живот.

По повод отношенията с "Има такъв народ", която се оттегли от коалицията и депутатите от парламентарната група вчера гласуваха срещу правителството, Василев каза, че проблемите са били по повод няколко закона. Партията на Слави Трифонов е била срещу нов закон за Антикорупционната комисия, оглавяването ѝ от Бойко Рашков, нов Закон за съдебната власт.

"Започнаха да се наслагват проблеми, свързани с борбата с корупцията. Когато стигнахме до искане за непрозрачното разходване на публичен ресурс, това беше червена линия за нас", посочи Василев.

По думите му в парламентарната група на "Има такъв народ" има хора, които искат да се борят с модела "Борисов", а въпросът се свежда до това колко тези хора могат да действат самостоятелно или "служат на Слави и Тошко".

По повод отношенията на правителството с президента Румен Радев, в които напоследък се забелязва напрежение, Василев ги окачестви като институционални.

За битките на правителството

От бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" са поели ангажимент в рамките на следващата година и половина да спрат да работят с руски петрол, съобщи Василев. България получи изключение от общоевропейското решение за санкции срещу Русия, включващо забрана на внос на петрол до края на годината, като една от причините бе технологичната невъзможност на рафинерията да работи с различна от руската суровина.

За АЕЦ "Козлодуй" пък планът е до 2025 г. да започне да работи с неруско ядрено гориво.

Василев посочи още, че след доставките на втечнен газ с два танкера от САЩ, от юли страната ще започне да получава азербайджански газ чрез интерконектора с Гърция, като се водят разговори за допълнителни количества. Друго направление на преговорите е чрез Европейската комисия за общи доставки за България, Гърция и Румъния.

По друга от основните битки на правителството - за връщане на контрола на държавата на ГКПП "Капитан Андреево", Василев заяви, че само от таксите държавната лаборатория реализира 5000 лева на час, докато предишният договор за наем с частната фирма "Евролаб 2011", извършвала пробите на пункта, е бил за 5000 лева на месец. След проведени разговори до седмица-две Германия ще изпрати местни митничари, които да работят на пункта, като целта е сформирането на по-разнороден екип, с който според Василев се намаляват драматично шансовете за корупция.