Събота, 13 Авг 2022
           
Новини

Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да подкрепят актуализацията на бюджета и да гласува ЗА решението за РСМ

  23.06.2022 12:41  
Борисов нареди на депутатите от ГЕРБ да подкрепят актуализацията на бюджета и да гласува ЗА решението за РСМ

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на депутатите от ГЕРБ да подкрепят актуализацията на бюджета, внесена от Асен Василев, и да гласува "за" решението за Северна Македония, пише boulevardbulgaria.bg

Борисов направи изявлението си от централата на ГЕРБ (без присъствие на репортери, но в компанията на Кирил Ананиев, Десислава Атанасова и Томислав Дончев), след като Кирил Петков го обвини в "абсолютна политическа подлост" и страх заради забавянето на Комисията по външна политика в сряда.

Само преди два часа ГЕРБ отново провали кворума на Народното събрание заедно с ДПС, ИТН и "Възраждане". Обяснението на Борисов за противоречащите си заявки и действия на ГЕРБ се оказа очакването му "да не си играем с комисии и протакане".

"Ние всички сме убедени европейци и знаем, че това е най-правилно. Спрете с обвиненята кой е страхлив, приемам, че ние сме страхливи. Нека ПП да влязат, те да дадат предложението и успехът да е техен. Наредете на своята партия - тя да е водеща, ние ще я подкрепим. Услуга ви правим, а не капан", каза той.

Борисов обяви, че подкрепата за вдигането на ветото ще промени образа на България като "тъмен балкански субект", а задържането му рискува "да счупим и правителството на Северна Македония" - ден след като ГЕРБ успя да прокара вота на недоверие срещу Петков.

Според него - ако решение за вдигане на ветото няма, Петков ще се окаже "съюзник на Митрофанова и на Путин на Балканите".

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е решила и да се прекратят блокадите срещу актуализацията на бюджета - дори ако предложенията им за промени не се приемат.

"Имаме много забележки по този бюджет и по-добри предложения, днес изтича срокът, но изпълнителната комисия ви задължава,... колкото и да е нефелен този бюджет, той ще се използва от вашите опоненти да се казва, че заради вас пенсионерите са останали без пенсии. Приемете лошия им бюджет, за да не се спекулира, че заради вас, нас, Митрофанова и кой ли не...", каза той. Борисов отхвърли коментарите, че ГЕРБ продължава да се намира в изолация, и намекна за желание за общи действия с ПП и ДБ за еврозоната, Украйна, НАТО и ЕС, разширяването на ЕС към Западните Балкани, включително "винаги може да се намери формула по тези основни задачи - съдебна реформа, реформи истински".