Събота, 25 Юни 2022
           
Новини

Всеки втори българин все още харесва Русия

  22.06.2022 09:34  
Всеки втори българин все още харесва Русия

България е единствената страна членка на ЕС, в която се отчита спад на процента от хората, които смятат, че Европейският съюз е нещо добро. Това сочат резултатите от проучване на Евробарометър за пролетта на 2022 г., съобщава БНР.

Близо половината българи оценяват положително Китай и Русия, докато над 50% имат отрицателно отношение към САЩ.

Проучването показва, че почти 2/3 от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро. Това е и най-високият резултат от 2007 г. насам. Изключение правят само Гърция и Словакия, където повече респонденти го смятат за "нито добро, нито лошо".

Спрямо последното проучване на ЕП от края на 2021 г. резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето страни членки. У нас обаче се отчита лек спад от 2 процентни пункта - на 47%.

Близо половината от сънародниците ни - 49%, имат положително виждане за ЕС, което е спад с 2% спрямо края на 2021 г.

Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци. Китай е с втория най-нисък резултат от 22%. Европейците имат по-положителна нагласа към Великобритания - 65%, следвана от САЩ с 58%.

Българите също имат висока положителна нагласа към Великобритания - 62%.

Същевременно към момента почти всеки втори българин оценява Русия и Китай положително, докато преобладаващата оценка за САЩ е отрицателна - 53% срещу 40% положителна.

Освен това 2/3 от анкетираните у нас смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията.