Четвъртък, 01 Дек 2022
           
Развлечения

Българка с приз на наградите Грами

  04.04.2022 14:15  
Българка с приз на наградите Грами

Българската композиторка Пенка Кунева спечели "Грами" за музиката към филма Women Warriors – в превод "Жени воини: Гласовете на промяната".

Саундтракът на филма е номиниран в категория "Класическа колекция". Българката Пенка Кунева написва 7 от общо 14 глави.

"Това беше идея на диригентката и продуцентка Ейми Андерсън. Тя посвети около 2 години в подготовка на този проект. Искаше да направи концерт и документален филм, посветен на жените, които са се борили за някаква кауза, която в общи линии прави живота на жените по-справедлив", сподели тя в "Тази събота" преди време. 

Документалният филм със саундтрака е участвал на множество фестивали и получава над 20 награди.

Пенка Кунева е родена през 1967 г. Тя завършва Националната музикална академия и получава докторска степен от университета "Дюк" в САЩ.  От 1999 г. работи за киното и телевизията, а от 2009 г. създава музика към видеоигри.

В музиката й се усеща българско, класическо и рок влияние.  Оркестрирала е музиката на филми като "Матрицата", "Карибски пирати", "Ангели и демони" и "Трансформърс". Тя създава музиката към игрите "Принцът на Персия", "Трансформърс", "Мумията VR", игралните филми "Ага", "Среща", "Шепот на Дявола" и други. 

Носителите на наградите "Грами" се избират от около 11 000 имащи право на глас членове на американската Национална звукозаписна академия. 

Статуетката за "Песен на годината" на 64-ите награди грабнаха Бруно Марс и Андерсън Паак, познати като дуото "Силк Соник" – за "Leave The Door Open". 

Оливия Родриго беше отличена като най-добър нов изпълнител, за поп албум и поп изпълнение.

А "Фуу Файтърс" спечелиха и в трите рок категории. Никой от членовете обаче не присъства на церемонията, след като преди седмица бандата внезапно изгуби барабаниста си Тейлър Хоукинс. Изпълнителят с най-много номинации тази година – Джон Батист – беше награден за албум на годината.

btv.bg


Анкета

Доволни ли сте от изборите?


Резултати