Неделя, 12 Май 2024
           
Коментари

Екатерина Михайлова: Прокуратурата се изживява като политически играч

   
Екатерина Михайлова: Прокуратурата се изживява като политически играч

Ако разпитът на премиера Кирил Петков във Върховната касационна прокуратура е пиар ход, то това е лош пиар ход. Това е една публична информация и не става въпрос за секретни данни. Това заяви конституционалистът Екатерина Михайлова пред БНТ.

По думите ѝ прокуратурата е започнала да се изживява като политически играч, каквато не е нейната работа. Прокуратурата започва да участва активно в политическия живот, викайки министър-председателя, категорична бе Михайлова.

Тя не е врачка или гадателка, като не знае как ще бъде прекратен мандатът на главния прокурор, но предстои да се види. Искането за отстраняването на тримата големи върви по същия ред, по който върви предлагането. Това поведение на ВСС, или на мнозинството във ВСС, показва или некомпетентност, или по-скоро нежелание да се встъпи в процедура по отстраняване на главния прокурор, коментира Екатерина Михайлова.

Тя се надява, че правосъдният министър, ако предприеме такава стъпка, то това ще бъде много добре подготвено със солидни аргументи. Ще се наложи ВСС да се произнесе веднъж по искането на Янаки Стоилов като служебен правосъден министър и по настоящето желание на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, каза Михайлова.

Според нея големият въпрос е дали има възможност за процедури за контрол и отчетност на главния прокурор. Нито един човек не трябва да си мисли, включително и главният прокурор, че е над Господ, категорична бе Михайлова.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати