Вторник, 17 Май 2022
           
Политика

Стефан Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия е важна

  26.01.2022 09:18  
Стефан Янев: Дипломацията за разрешаването на конфликта НАТО-Русия е важна

Дипломацията е най-важният инструмент, с който следва да се реши създалото се напрежение между Русия и НАТО заради казуса с Украйна. При все това България трябва да е готова да посрещне предизвикателствата, като затова ще се концентрира върху развитието на боеспособността на собствената си армия. Това коментира пред БНТ военният министър Стефан Янев.

"Дипломацията не е приключила. Тя има своето място - идеята е, че всички усилия, в това число и на военните органи, са насочени именно към това - да дадат шанс за дипломацията, за да се избегне този конфликт", каза дой.

"Българската позиция трябва да бъде преди всичко в защита на българския национален интерес с пълното разбиране на ситуацията, в която се намираме. И да бъде съобразена в целия този пакет - на първо място дипломатически усилия, на второ място възможността да се укрепят въоръжените сили, съответно националния ни суверенитет. И на трето място - да се направи анализ на икономическите и социални последици, ако този конфликт се развие", добави Янев. И посочи - именно в тези три насоки се е съсредоточила работата на Съвета по сигурност към МС, проведен във вторник, чиито решения следва да бъдат формализирани днес на правителственото заседание и представени на парламента, който пък следобед се събира извънредно по темата.

"Решенията, за които говорим - използвайки тази криза да използваме възможностите й. Тези възможности са базирани на анализ, че способностите на българските въоръжени сили не се развиват достатъчно бързо и добре по отношение на тяхната адекватност по това, което имаме поставено като национални задачи. Затова и решението, което ще предложим днес, е именно в този ракурс - да се даде възможност българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировка, повече участие в такъв тип учения, които носят този потенциал, този капацитет", поясни шефът на военното ведомство.

Към момента се планира ограничено участие в подобен тип учения - един батальон или около 1000 души. Янев разкри и детайли от срещата си с посланика на САЩ Херо Мустафа от преди дни. Двата били обсъдили задълбочаването на двустранното сътрудничество, ситуацията в Украйна и проектът за превъоръжаване на ВВС. Тепърва ще се започва и разговор за закупуването на допълнителни 8 изтребителя F-16, запитване за които страната ни отправи миналата година по време на управлението на служебния кабинет.

"Очакваме през март, най-късно през април този отговор да дойде. Тогава ше бъде обсъден и според възможностите, според перспективата, според това дали ще има забавяне на доставката на първите самолети, ще обсъдим и предложим на Народното събрание проект за подобен тип решение", коментира той. Но не уточни дали цената на евентуалните допълнителни самолети ще бъде по-ниска - тъй като освен самите машини имало много съпътстващи елементи.

Янев преповтори и казаното от Кирил Петков във вторник - самолетите от Испания и Нидерландия, идващи у нас, не са тук извънредно, а са по силата на споразумение от преди години и са нормална практика в рамките на НАТО.

Основната цел на новата власт в сектор Отбрана - преодоляване на хроничното недофинансиране и порочните практики за отпускане на средства. "Трябва да намерим механизъм, по който структуроопределящи проекти за модернизация и превъоръжаване да влязат в управлението на бюджета, както и в инвестиционна рамка, която да е многогодишна", посочи военният министър. И подчерта - активно се работило а допълнително финансово стимулиране на военнослужещите, без обаче да влиза в точни цифри.

За да преодолее проблема с недокомплекта, мъчещ войската ни от години, през настоящата година ще бъдат обявени конкурси за всички незаети места, а не за 500-1000 такива, каквато е била практиката досега. "Ако се наемат 1000 души например, още толкова излизат от армията по естествени причини. Проблемът с недокомплекта не е бил решаван системно досега", каза Стефан Янев.


Анкета

Трябва ли да забраним вноса на руски петрол и газ?


Резултати