Сряда, 08 Май 2024
           
Новини

Здравните министри на ЕС търсят общ подход за четвъртата доза

   
Здравните министри на ЕС търсят общ подход за четвъртата доза

В петък министрите на здравеопазването на страните от Европейския съюз ще се опитат да изведат обща позиция по отношение на поставянето на четвърта доза от ваксините срещу коронавирус. Дискусията идва на фона на рязкото увеличаване на заразените, предизвикано от варианта Омикрон, предаде Ройтерс.

Министрите ще обсъдят прилагането на четвъртата доза, се казва в прессъобщение от френското председателство на ЕС, което организира видеоконференцията за здравните министри в кратък срок.

Унгария и Дания вече решиха да предлагат четвърта игла. Копенхаген я направи достъпна най-уязвимите, докато унгарското правителство каза, че всеки може да я получи след консултация с лекар.

Разпространението на четвъртата доза започна в Израел миналия месец. Така тя стана първата страна, която прилага т.нар. втори бустер.

По-богатите държави решиха да ускорят разпространението на третите дози на фона на вълната от нови случаи, причинени от по-заразния вариант, но остават разделени по въпроса за четвъртата. Мнозина смятат, че са необходими повече данни, преди да се вземат решения по този въпрос.

Френското председателство заяви, че видеоконференцията има за цел да намери общ подход на ниво ЕС по отношение на стратегиите за имунизиране. На срещата ще бъде обсъдена и координацията на други Covid политики, включително евентуални нови съвместни покупки на ваксини.


Анкета

За кого/как ще гласувате на предсрочните парламентарни избори на 9 юни?


Резултати