Сряда, 26 Яну 2022
           
Политика

ГЕРБ внесе мораториум върху тегленето на държавен дълг до приемането на Бюджет 2022

  03.12.2021 19:08  
ГЕРБ внесе мораториум върху тегленето на държавен дълг до приемането на Бюджет 2022

Определилата се като опозиция в новия парламент партия ГЕРБ внесе в първия ден на 47-ото Народно събрание предложение за налагането на мораториум върху тегленето на държавен дълг до приемането на Бюджет 2022, съобщи депутатът от партията и бивш финансов министър Кирил Ананиев.

Междувременно Министерството на финансите обяви, че не възнамерява да тегли нов дълг до края на годината. От януари досега са поети 3.8 млрд. лв. нови задължения при лимит от 4.5 млрд. лв., който няма да бъде достигнат.

В същото време считаният за фаворит за нов финансов министър Асен Василев потвърди, че до приемането на новия бюджет в края на януари или февруари пари в бюджета ще има и няма да е проблем държавата да работи със стария бюджет.

От друга страна финансови експерти твърдят, че без нов бюджет през януари, който е слаб месец за фиска, държавата ще може да харчи 1/12 от миналогодишния бюджет, стига обаче да е събрала толкова приходи. Без да има нов лимит на дълг, такъв няма как да бъде теглен след 1 януари, твърдят експерти. В същото време през първото тримесечие на 2022 г. падежират големи емисии дълг в общ размер на около 3 млрд. лв.

Според Кирил Ананиев от ГЕРБ основният аргумент за мораториума е, че фискалният резерв към 30 ноември е около 12 млрд лв., което значи, че изпълнението на държавния бюджет до края на годината ще бъде осигурено, като има достатъчно средства и за изплащане на пенсиите за януари. Следователно няма нужда от теглене на нов дълг.

Сериозен аргумент за мораториум според ГЕРБ е и лошото управление на инвестиционния календар. "През последните два месеца почти всяка седмица бяха теглени по около 500 млн. лв. без аргументи за какви цели, а реализираната доходност е отрицателна за бюджета", посочи Ананиев. Парите, които се вземат като заеми, се предвижда да се разходват за дългосрочни социални разходи, които при всички случаи ще накарат следващите правителства да продължат при утежнени условия да теглят заеми, допълни той.

"Искаме да спрем изтичане на средства, прогнозата за дългова спирала, която всички икономически експерти дават за България при ново емитиране на дълг", добави Александър Иванов от ГЕРБ.

Догодина служебното правителство предвижда да заложи в бюджета таван на новия дълг от около 10 млрд. лв. /mediapool.bg