Сряда, 26 Яну 2022
           
Новини

Столичният инспекторат проверява строителни обекти и сервизи за замърсяване

  03.12.2021 18:35  
Столичният инспекторат проверява строителни обекти и сервизи за замърсяване
  iStock

От началото на седмицата до днес са извършени над 180 проверки на обекти, потенциални замърсители на атмосферния въздух, съобщиха от Столичния инспекторат. Целта е да се ограничат източниците на замърсяване на въздуха .

 Направени са 43 проверки в автосервизи, пунктове за смяна на масла, цехове за мебели и други, както и в частни имоти за начина на отопление и недопускане на нерегламентирано изгаряне на отпадъци. Единични са случаите, при които са констатирани нарушения и е наложена санкция. Също така е извършен и последващ контрол на 5 обекта с установени предишни нарушения, като отопление с отработени масла или остатъчни материали от мебелните плоскости.  Констатирано е, че след наложените санкции за отопление обектите са преминали на дърва или пелети.

Проверени са и 144 строителни обекти за замърсяване от строителство на публично-общински площи. За установени нередности са съставени 18 акта, от които 8 са  на технически ръководители на обекти и 10 на юридически лица.  Също така  на още 16 строителни фирми са  изпратени покани за съставяне на актове .

Проверките са извършвани в районите „Студентски“, „Витоша“, „Слатина“, „Красна поляна“, „Триадица“ , „Лозенец“, „Овча купел“ и др.

В днешния ден в район „Кремиковци“ при установено замърсяване на пътното платно на бул. „Ботевградско шосе“ при ул. 46 на кв. Враждебна  от камиони с непочистена ходова част са  наложени санкции на водачи. Проверките са извършени съвместно с екип на 5 РУ- СДВР.  От страна на нарушителите са предприети мерки за почистване и измиване на замърсените участъци, предизвикани от калните гуми.