Сряда, 26 Яну 2022
           
Политика

ГЕРБ: Парламентът не разполага с легитимност да си позволи нови авантюри

  03.12.2021 10:47  
ГЕРБ: Парламентът не разполага с легитимност да си позволи нови авантюри
  BGNES

Каквото и да е мнозинството в новия парламент, то няма да е плод на силна обществена енергия, а резултат от компромиси. Конфигурацията в настоящето Народно събрание е повече плод на необходимост, отколкото на позитивен избор на гражданите. Toва заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова от трибуната на парламента в декларацията от името на ПГ в първия ден на 47-то Народно събрание.

Позицията на Парламентарната група на ГЕРБ/СДС е на опозиция - опозиция на лявото-либерално мнозинство на ПП, БСП, ИТН и ДБ, а ролята на опозицията трябва да е на разумен коректив, който не само да критикува, но и да дава предложения за вземането на решения. Атанасова пожела успех на преговарящите партии за съставяне на правителство и ги призова да не пропускат възможностите да търсят съгласието и на опозицията по-важните въпроси.

Тя се надява, че грешките на предишните народни представители няма да бъдат повторени, а всички ще подходят заедно със смирение и отговорност към сложната задача. Атанасова разбира, че трябва да бъде съставено редовно правителство и парламент за излизане от политическата криза и за предприемане на мерки пред предизвикателствата. От днес може да разчитате на разумно и коректно отношение от страна на ГЕРБ-СДС, увери Атанасова.

ГЕРБ не възприемат ролята си на опозиция като политически инструмент, тъй като предизвикателствата пред страната са големи. На тях можело да се отговори с разумно решение, единение и политическо съгласие. ГЕРБ са готови да водят публични разговори с всяка партия в парламента и да подкрепят всяко предложение, което отстоява националния интерес, спомагащо за преодоляване на кризите и перспективи за развитието на страната.

Атанасова напомни, че през тази година два парламента се провалили в опита си да излъчат редовно управление на страната. Този провал бил наказан с ниска избирателна активност. Заради ниската избирателна активност парламентът не разполага с легитимност да си позволи нови авантюри и скандали. Не е ясно колко български граждани били лишени от правото си на глас заради машинациите и репресиите на служебното правителство. Илюзиите, че някои е победил безапелационно ще се разбие в действителността така, както се разби илюзията на протестните партии в последните два парламента, посочи Атанасова.

Атанасова увери, че ако бъде сформирано правителство ще получи необходимия толеранс и може да разчита на експертизата и опита на ГЕРБ за изготвяне на бюджета, който трябва да е през тази година. Качествено образование, борба с кризите, ускорен растеж, увеличаване доходите на хората, преодоляване на ценовата криза са основните приоритети на ГЕРБ за бюджета.