Сряда, 26 Яну 2022
           
Коментари

Иван Маджаров: Задължителната ваксинация не е здравна тема

  30.11.2021 09:42  
Иван Маджаров: Задължителната ваксинация не е здравна тема
  BGNES

Новият вариант от Южна Африка - Омикрон, е доста по-заразен, но протича по-леко. Ще дойде момент, в който човечеството ще живее с новите варианти като с лека хрема. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров пред БНТ.

По отношение на въвеждането на задължителното ваксиниране, Маджаров уточни, че този въпрос не стои на дневен ред в България. Добре е хората да бъдат ваксинирани против грип, така и за нещо, което не е задължително. Най-лесно е да се приложи задължителното, но това е най-краткият път към нещо, което не е в областта на здравната тема, подчерта Маджаров. 

Той добави, че практически определянето на ковид болници няма как да стане. "Ако имаме една болница за коронавирус, това означава ли, че ще приема болни от цялата страна? Това няма как да се случи", посочи Маджаров.

По думите му спешната помощ, която всеки един от нас посещава, е лицето на всяка една държава. Не е тайна, че в България спешната помощ е доста изостанала. Дано прогнозите за икономическото развитие на страната да обезпечат спешните сектори в страната, настоя Маджаров. 

Той отбеляза, че развитите държави са изготвили друг механизъм за развитие на спешната помощ. Производството на лекари е бавен процес, но с добре подготвени парамедици всичко се случва доста по-бързо, каза д-р Маджаров.

Той смята, че през тази година могат да се направят първите стъпки към изместването на тежестта на финансирането на доболничната помощ, повишаването на цените на амбулаторните процедури и повишаване на цените на интензивните грижи.