Събота, 04 Дек 2021
           
Свят

Путин уволни шефа на затворите в Русия след скандала с изтезанията

  25.11.2021 17:35  
Путин уволни шефа на затворите в Русия след скандала с изтезанията

Руският президент Владимир Путин уволни началника на руската затворническа служба, седмици след появяването на изтекли видеоклипове, които изглежда показват, че затворници са изтезавани и са извършвани сексуални посегателства срещу тях, информира "Ройтерс".

Александър Калашников беше уволнен с незабавен ефект според кратък указ, публикуван на сайта на Кремъл. За негов заместник е назначен Аркадий Гостев, който досега заемаше поста на заместник-министър на вътрешните работи.

Кремъл не посочи причина за отстраняването на Калашников от поста началник на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН). Но този ход идва, след като ФСИН миналия месец уволни петима високопоставени затворнически служители и образува множество наказателни разследвания на инциденти в затвор в Саратовска област.

Властите се задействаха, след като организация за правата на затворниците, Gulagu.net, започна да публикува това, което тя каза, че е нагледно видео доказателство за организиран садизъм в затвора, разположен на около 700 км югоизточно от Москва.

Хвърлянето в затвора на опозиционния политик Алексей Навални, което предизвика осъждане от западните правителства, също предизвика критичен поглед върху условията в системата на затворите.

Шестима бивши затворници и бивш инспектор на затворите съобщиха пред "Ройтерс" по-рано тази година за редовни побои и сексуални посегателства в наказателната колония източно от Москва, където Навални започна да излежава две години и половина през март.

Кремъл отказва да отговаря на въпроси относно третирането на Навални в затвора, като казва, че това било въпрос за ФСИН.