Събота, 04 Дек 2021
           
Свят

Сърбия се договори с Русия за газ на 'безценица' през следващите 6 месеца

  25.11.2021 17:31  
Сърбия се договори с Русия за газ на \'безценица\' през следващите 6 месеца

Президентите на Русия и Сърбия Владимир Путин и Александър Вучич се договориха за цената на газа, съобщи президентът на западната ни съседка след разговорите, проведени в руския черноморски курорт Сочи, предаде "Новости".

"Сърбия през следващите шест месеца ще получава газ по 270 долара за 1 000 кубически метра", уточни той и добави, че това е много добра цена.

Именно при такива условия Сърбия получава синьото гориво от Русия по настоящия договор, който изтича в края на годината.

Както отбеляза Путин преди началото на срещата, той знаел, че неговият колега е обезпокоен от скорошния край на договора и изрази надежда, че ще бъде постигнато споразумение.

Сега Русия всъщност е единственият доставчик на природен газ за Сърбия, която през последните години получи повече от два милиарда кубически метра газ по тръбопровод през Украйна и Унгария. Освен това на 1 януари руският газ беше официално пуснат в газопреносната система на Сърбия през България от Турски поток. На първия етап се предвиждат доставки от четири милиарда кубически метра годишно, което покрива изцяло нуждите на страната.

Както каза Вучич в навечерието на посещението, ако не беше сътрудничеството с Москва, Белград ще трябва да плати 800-900 евро за газ, но Сърбия няма да понесе такава цена икономически.