Събота, 04 Дек 2021
           
Новини

Газът може да поскъпне с повече от предвидените 3% през декември

  25.11.2021 15:06  
Газът може да поскъпне с повече от предвидените 3% през декември
  BGNES

С малко повече от предвижданите 3% може да поскъпне природният газ през декември. Това предупреди изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на обсъждането на цените в КЕВР.

Той обясни, че причината е, че прогнозата е правена преди около две седмици, а оттогава цените на борсите са се повишили.

Павлов отбеляза, че има значително покачване на цените на природния газ на европейските газови пазари. По тази причина вероятно в предложението, което "Булгаргаз" ще внесе на 1 декември, цената ще бъде малко по-висока.

"Това се дължи на новината, че германският регулатор замрази сертифицирането на "Северен поток 2" до изпълнение на определени условия на проектната компания. Трябва да се отбележи и че курсът долар - евро също бележи ръст, но въпреки това цената за декември, по която "Булгаргаз" ще продава на своите клиенти, която ще предложи за утвърждаване, ще бъде значително по-ниска от цените на европейските газови пазари за доставка", подчерта той.

По негови думи цените на "Булгаргаз" може да са с около 35% по-ниски от тези на европейските борси. По тази причина било важно енергийният регулатор и отговорните институции да не допуснат търговците да изнесат количествата, които са закупили от "Булгаргаз" на търговете, които газовата компания е длъжна да направи по закон.

"Да не стане така, че тези количества да бъдат изнесени в съседни пазари. Това би застрашило енергийната сигурност и физическата цялостна система. Затова е много важно количествата, които са закупени на тези два търга, крайната дестинация, това е задължително, да бъде българският потребител", категоричен бе Павлов.

Той съобщи и че част от топлофикациите и крайните снабдители не са осигурили необходимите им количества газ за есенно-зимния сезон. Въпреки това "Булгаргаз" ще гарантира доставки и за тези дружества, за да няма проблем за крайните потребители.