Събота, 04 Дек 2021
           
Свят

Русия започна разследване срещу Netflix

  25.11.2021 14:17  
Русия започна разследване срещу Netflix

Русия стартира разследване срещу Netflix, след като комисарят за защита на семейството обвини стрийминг платформата в нарушаване на руския закон за "гей пропагандата". Това съобщи вестник "Ведомости", цитиран от Ройтерс.

Комисарят Олга Баранец е подала жалба до Министерството на вътрешните работи, че когато Netflix излъчва сериали на ЛГБТ тематика с обозначение 16+, всъщност нарушава закон от 2013 г., забраняващ разпространението на "пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения" сред руснаци под 18-годишна възраст.

Жалбата ѝ се разглежда от московския отдел на Министерството на вътрешните работи, съобщава "Ведомости", позовавайки се на свой източник.

От Netflix отказват коментар към момента. Ако се установи, че американската компания е нарушила закона, тя може да бъде глобена с до 1 млн. рубли или услугата ѝ да бъде временно спряна в Русия.

Руският закон за "гей пропагандата" бе остро критикуван от правозащитни организации. През 2017 г. Европейският съд по правата на човека постанови, че той нарушава правилата на европейските договори, нарушава правото на свобода на изразяване и дискриминира ЛГБТ хората - решение, което Москва нарече несправедливо.