Събота, 04 Дек 2021
           
Свят

Русия регистрира Covid ваксина за деца

  24.11.2021 17:28  
Русия регистрира Covid ваксина за деца

Русия обяви напредък в своя пакет от ваксини срещу COVID-19 Sputnik в сряда, с нова версия, насочена към деца, и спрей за нос, който президентът Владимир Путин каза, че е приел като бустер, съобщава "Ройтерс".

Путин каза в телевизионни коментари, че е реваксиниран шест месеца след първоначалната доза от ваксината Sputnik V, тъй като нивата на антителата му са паднали.

Той каза, че бустерът е бил под формата на инжекция, последвана на следващия ден от прах, впръскан в двете ноздри.

"Това беше всичко - нищо не усетих. Нищо. Днес след тези две процедури вече се занимавах с малко спорт сутринта", обясни Путин.

Русия побърза да разработи ваксината си Sputnik V миналата година, но Кремъл обвини скорошния ръст на случаите с широкото нежелание обществото да се ваксинира.

Октомври беше най-смъртоносният месец от пандемията досега в Русия.

Много хора се колебаят да приемат ваксината и са недоверчиви към официалните уверения за безопасност - отношение, на което Путин се опита да противодейства, като говори за собствения си.

Вицепремиерът Татяна Голикова обяви отделно, че здравното министерство ще регистрира нова ваксина Sputnik M за употреба за деца на възраст 12-17 години по-късно в сряда, като ваксините се очаква да бъдат налични в края на декември.