Събота, 04 Дек 2021
           
Свят

Русия регистрира рекорден брой починали от Ковид-19 за ден

  18.11.2021 15:51  
Русия регистрира рекорден брой починали от Ковид-19 за ден

Русия регистрира рекорден брой починали от Ковид-19 второ поредно денонощие, въпреки че новозаразените започват да намаляват, макар все още да са повече, отколкото по време на предишни епидемични вълни, предаде Асошиейтед прес.

Руският оперативен щаб за борба с инфекцията съобщи днес за 1251 починали от Ковид-19. Предишният рекорд от 1247 смъртни случаи беше регистриран едва вчера.

Новозаразените са 37 374.

От края на миналия месец до тази седмица броят на новите случаи в Русия се повишаваше. През последните дни обаче той започна да спада.

Според здравни експерти сегашният епидемичен взрив се дължи на ниските нива на ваксинация и несериозното отношение на обществеността към наложените ограничителни мерки, отбелязва АП.

Под 40 процента от почти 146-милионното население на Русия са напълно ваксинирани, въпреки че страната беше една от първите, разработили ваксина срещу новата инфекция.

Руското правителство съобщи, че за да бъдат насърчени хората да се ваксинират, догодина ще бъдат въведени нови ограничения и достъпът до много публични места, както и до вътрешните и международните полети, ще бъде позволен само на ваксинираните, прекаралите болестта и освободените от ваксинация по медицински причини.

По данни на оперативния щаб в Русия има общо над 9,2 милиона потвърдени случая на коронавирус и повече от 260 000 починали от ковид.

Страната е на първо място в Европа по смъртни случаи. Според някои експерти истинският брой е още по-висок. Руската статистическа служба Росстат, използваща различна методика, е отчела 462 хиляди починали от ковид между април 2020 г. и септември тази година. /offnews.bg