Събота, 04 Дек 2021
           
Свят

EMA одобри още две средства за лечение срещу COVID-19

  12.11.2021 10:50  
EMA одобри още две средства за лечение срещу COVID-19

Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде положително становище за две средства за лечение срещу COVID-19 — Ronapreve и Regkirona. В рамките на стратегията на ЕС за терапевтичните средства срещу COVID-19 те се определят от Комисията като обещаващи терапевтични средства. И двете са за лечение по време на ранните етапи на инфекцията и са на основата на антивирусни моноклонални антитела.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви: "На фона на повишаването на случаите на инфекция с COVID-19 в почти всички държави членки е успокояващо, че има вече доста разработващи се обещаващи средства за лечение. Това и е част от нашата стратегия за терапевтичните средства срещу COVID-19. Днес правим важна крачка напред към целта до края на годината в ЕС да има разрешени до пет нови средства за лечение. Ваксинацията си остава най-важното оръжие за борба с COVID-19, за защита от инфекцията, от хоспитализация, загуба на човешки живот и дългосрочни последици от заболяването. Въпреки че ЕС е с една от най-високите степени на ваксинация в света, хората ще продължават да се разболяват и да се нуждаят от безопасно и ефективно лечение за борба с инфекциите. Ще има нужда и от подобряване на прогнозите не само за по-бързо възстановяване, но и за оцеляване. В рамките на нашата стратегия за терапевтичните средства ние също така оказваме подкрепа на държавите членки за достъп до нови лекарства чрез съвместни обществени поръчки на ЕС. До момента вече има две сключени споразумения за възлагане на обществени поръчки и понастоящем се водят преговори за още терапевтични средства срещу COVID-19, които са подложени на оценка от EMA".

По думите й държавите членки вече могат да разчитат на нашия договор за 55 000 курса на лечение с Ronapreve.

Към днешна дата EMA извършва оценка на още 6 лекарства, за които скоро би могло да бъде получено разрешение, при условие че окончателните данни докажат качеството, безопасността и ефикасността им.

"Начинът, по който се развива ситуацията с пандемията в целия ЕС, показва колко нестабилна остава тя и колко важно е пациентите с COVID-19 да имат достъп до безопасно и ефективно лечение. Това, което обаче показва тя още по-недвусмислено, е, че трябва да продължим кампанията за ваксиниране, особено в държавите членки с по-нисък процент на ваксинация. Ваксинирането е единственият начин за превенция и за изход от кризата", коментира Кириакиду. /economy.bg