Събота, 04 Дек 2021
           
Новини

EMA започна текущ преглед на лекарство срещу Covid-19 на Merck

  26.10.2021 12:05  
EMA започна текущ преглед на лекарство срещу Covid-19 на Merck

Европейската агенция по лекарствата (EMA) „започна текущ преглед на пероралното антивирусно лекарство молнупиравир (molnupiravir)“ срещу Covid-19, разработено от фармацевтичната компания Merck. Ако получи зелена светлина, това ще бъде първото лечение на коронавирус, което не е необходимо да се прилага чрез игли или интравенозни вливания.

По-рано този месец Merck поиска от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) да одобри молнупиравир и решението се очаква до седмици, припомня Euronews.

Компанията съобщи този месец, че хапчето намалява хоспитализациите и смъртните случаи наполовина сред пациентите с ранни симптоми на Covid-19. Резултатите бяха толкова силни, че независими медицински експерти, наблюдаващи проучването, препоръчаха да се спре по-рано.

Едно антивирусно хапче, което хората могат да приемат у дома, за да намалят симптомите си и да ускорят възстановяването, може да се окаже революционно, да облекчи смазващия брой случаи в болниците и да помогне за ограничаване на огнища в по-бедните страни със слаба здравна система.

Това също така ще засили двупосочния подход към пандемията: лечение чрез медикаменти и превенция, предимно чрез ваксинации. /economy.bg