Събота, 04 Дек 2021
           
Новини

Ресторантьорите и други браншове заплашиха с протести всеки ден

  19.10.2021 19:23  
Ресторантьорите  и други браншове заплашиха с протести всеки ден

Малко след като служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви новите противоепидемични мерки сещу разпространението на COVID-19, ресторантьорите заплашиха с протести всеки ден.

"Безпрецедентно е при 20% ваксинирани да се въведат зелени сертификати за влизане в заведение. Това унищожава икономиката. Ресторантьорският бранш ще протестира из цялата страна ежедневно", заплаши председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов по Нова тв.

По думите му на протест ще излязат и от други браншове.

"Вече освен хотелиерите, се вдигат и моловете. Държавната администрация също трябва да бъде включена в тези мерки - трябва да важат за всички".

Преди дни от Сдружението на заведенията в България съобщиха, че 75,2% от собствениците на заведения са против зелените сертификати, ако не важат за държавната администрация. И намекнаха, че са в готовност да излязат на улицата.

Според Алибегов новите мерки ще доведат до масови фалити на бизнесите и унищожение на икономиката, тъй като подобно изискване в Европа се въвежда при близо 70% ваксинирано население, а не при 20%, като у нас.

Той изтъкна още, че освен наред с високите цени на тока и поскъпването на живота хората ще трябва да плащат и за тестове.

"Бързият тест е абсолютно безплатен в Европа заедно с тестовземането, а тук безплатен ще е само тестът, вземането на проба ще струва 10-15 лв.", добави той.