Събота, 04 Дек 2021
           
Новини Политика

Радостин Василев: Основен приоритет за ИТН е съставянето на правителство

  19.10.2021 19:11  
Радостин Василев: Основен приоритет за ИТН е съставянето на правителство

Партията „Има такъв народ“ откри предизборната кампания в Плевен с представянето на 18 кризисни мерки за енергетиката, бизнеса и домакинствата. Водач на листата за областта е адвокат Радостин Василев. „Основен приоритет, не само за нас, а за всяка политическа партия е съставянето на кабинет. Това означава постигането на едно парламентарно мнозинство, което да позволи съставянето на правителство. След двата неуспешни опита, това трябва да е дало сигнал, че нивото на диалогичност на партиите трябва да се повиши“, коментира Радостин Василев. За „Има такъв народ“ ГЕРБ и ДПС са невъзможни политически партньори. 

Основните  проблеми на държавата са справяне с енергийната, финансовата и здравната криза. Вторият приоритет за ПП „Има такъв народ“ е обединението на партиите около проблемите в правосъдието, образованието и здравеопазването. 

Ива Митева каза, че с 65 народни представители да се направи кабинет е много смело решение. „Видях страшно много интриги в парламента. Видях хора, които не искат промяна, видях хора, които искат да продължат да работят по стария начин. Имаше мои предложения, които се посрещаха с одобрение от народните представители с мен насаме, но не искаха да ме подкрепят публично“, подчерта Митева.  

Мика Зайкова заяви, че България наистина е най-бедната държава в ЕС. Страната е с най-ниските пенсии и с най-нисък процент на заместващ доход – при пенсиониране получаваме 35% от дохода си за разлика от другите страни, където стига до 75%, обясни тя. „И хора, които получават средна работна заплата – 1520 лв. ще бъдат бедни“, подчерта Зайкова. Три пъти по-висока ще бъде през следващата година цената на тока. Причината е, че през 2018 г. правителството на Бойко Борисов поправиха закона за енергетиката, което дава възможност за този скок. Едно от първите неща, които трябва да направим са промени в този закон, за да променим формулата за изчисляване на цената на електрическата енергия, посочи Мика Зайкова. 

Проф. Андрей Чорбанов коментира, че коронавирусът даде възможност да се види, че здравната система работи много зле. Той разкритикува липсата на информираност за ваксините. „При една такава информираност, за която говоря, ако държавата знае за какво става въпрос, тя взима съответните мерки за зелените сертификати. Защото ако сте ваксинирани това ви помага да прекарате по-леко болестта. Но не ви пречи да заразите другите хора. И това вече е доказано. Затова е безумно едни хора да бъдат спрени, защото нямат сертификат, други – не.“, посочи той. Проф. Чорбанов разви идеята за безплатни профилактични центрове в страната, които осигуряват превенция на заболяванията. Той подчерта, че ваксинацията трябва да е доброволен акт, както и че тя е важна за предотвратяване на тежко прекарване на болестта.